BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP húzza magával a BUX-ot - Déli tőzsdei elemzés

Folytatja emelkedését, a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a Bux index. A mutató csütörtök délig 0,67 százalékos emelkedést követően 20 353,68 ponton állt.

A részvényszekció forgalma a délelőtti órákban már elérte az idei napi átlagot: több mint 20 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A tőzsdei nagyok mindegyike szárnyal, ezek közül is kiemelkedő az OTP teljesítménye: a bankpapír 1,60 százalékos drágulást követően 5375 forintba került. A Mol részvények ára 0,64 százalékkal emelkedett 15 700 forintra, a Richter árfolyama 0,29 százalékkal nőtt 37 610 forintra, míg a Magyar Telekom papírjai 0,12 százalékot drágultak 801 forintra.

Elemzők véleménye megoszlik a mostani menet fenntarthatóságáról, a mutató az elmúlt egy év legmagasabb szintjére került, várhatóan kisebb mértékű visszaesés következik az év hátralévő részében.

"Magyarországon sok intézkedés született az utóbbi időben, ami miatt elkezdtük felkelteni a befektetők figyelmét. A kamatcsökkentési ciklus felpörgése, és a kordában tartott költségvetés miatt akár jobb eséllyel is kihasználhatjuk a fellendülést, mint például Lengyelország, vagy Szlovákia" – mondja Miró József, az Erste Bank elemzője. Szerinte ez a mostani emelkedés gyors lefolyású lesz és majd inkább egy nagyobb korrekció érik, akár 10-20 százalékos visszaesést is meghaladó. A Buxnak kicsi már a tere az emelkedésre, az elmúlt félévben a mutató duplázott, míg például az OTP megnégyszerezte értékét.

Aki kevésbé kockázat kedvelő, annak most kivárnia érdemes – mondja az elemző. Miró József szerint a legmagasabb árazás a bankpapír esetében figyelhető meg, míg a Mol részvények inkább az értékelési szintjük közepén vannak. A Magyar Telekom akár rövid időn belül kilőhet a 870 forintos szintre, ha átlépi a technikai 800-as határt. Viszont a Richter emelkedő trendje átmenetileg véget érhet, a jó hangulatban is valószínűleg a 40 000 forintos szint alatt marad az árfolyam.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője szerint viszont Magyarországot továbbra is inkább az „érzékenyebb” piacokkal, így a törökkel, az orosszal és a dél-afrikaival kezelik együtt, és az még hosszabb időbe telhet, amíg jobb szemmel tekintenek ránk a befektetők. Az elmúlt napokban is ezek a piacok hozták a jobb teljesítményt, ahogy a kockázati étvágy megugrott. „Erős a piacon a momentum”, egyre kisebb a valószínűsége egy nagyütemű zuhanásnak, de egy 10-20 százalékos esés még benne van – véli Pintér. Az elemző szerint a gazdasági ösztönzők a főbb tőzsdei iparágak közül leginkább az infrastruktúra szektort érintették és fogják érinteni az elkövetkező időszakban is, emiatt a nagy nyersanyag termelőkben lehet most fantázia, viszont a bankszektorban még komolyak a kockázatok. A régiós pénzügyi szektort különösen abban az esetben sújthatja egy esetleges korrekció, ha a globális hangulat romlása ismét a régiós devizák gyengülését hozza – ebben az esetben ugyanis ismét fokozottabb figyelem hárulhat majd a devizahitelezés jelentette kockázatokra és az ehhez kötődő banki leírásokra - mondja az elemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.