BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves csúcson a Bux, nagyon vitték az OTP-t

Világszerte éves csúcsokat döntögetnek a részvénymutatók, amelyhez a Budapesti Értéktőzsde elsőszámú indexe, a Bux is felzárkózott. Az elmúlt hetek lemaradását hozta most be a mutató, amely tegnap átlépte egy éves csúcsát és 20 ezer pont fölött zárt, ahol utoljára tavaly szeptemberben, a Lehmann összedőlése előtt járt.

A Bux 3,69 százalékos emelkedést követően 20 217,45 ponton zárta a mai napot. A részvényszekció hatalmas forgalmat bonyolított, 38,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A tőzsdei nagyok közül a Mol árfolyama 4,69 százalékos emelkedést követően 15 600 forinton zárt. Az OTP papírok ára 5,80 százalékkal nőtt 5290 forintra, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,88 százalékkal nőtt 800 forintra. A Richter papírok 1,95 százalékot drágultak 37 500 forintra.

A régiós mutatók közül a prágai PX plusz 1,88 százalékon, a varsói WIG20 plusz 2,20 százalékon zárt, míg zárás előtt a bécsi ATX plusz 2,13 százalékon, a frankfurti DAX plusz 1,30 százalékon, és a londoni FTSE-100 plusz 1,72 százalékon mozgott.

A Bloomberg hírügynökség felmérése szerint a befektetők kevésbé mutatkoznak optimistának a részvény mutatókkal kapcsolatban, a válaszadók szerint a mostani menet fenntarthatatlanná válik a következő hat hónapban. Christopher Rupkey, a Bank of Tokyo-Mitsubishi szakértője szerint az részvénypiacok nagyon hektikusak, az emberek szerint a mutatók elszaladtak a reálgazdasági folyamatoktól, most itt az idő pihenni és lélegzetet venni.

Mások szerint viszont nem ér még véget a rali: „az óvatosság miatt még sokak kint ragadtak a piacon, őket lassan behúzza a mostani rali” – mondja Gregor Smith, a Daiwa Assett szakértője, hozzátéve: „ezek a belépések még továbblökhetik a menetet.”

Summásan nyilatkozott a minap a világ két legismertebb nagybefektetője: Warren Buffet egy kérdésre válaszolva azt mondta: „részvényeket vásárol épp.” Kenneth Fisher szerint is a részvényekbe érdemes most beszállni, főleg a feltörekvők teljesíthetnek jól a következő félévben. „minél nagyobb és rondább volt a medvepiac, annál nagyobb lesz a V-alakú kilábalás”. Fisher szerint egy évig legalább eltarthat a márciusban kezdődött V kimenete, azóta mintegy 17 500 milliárd dollár jelent meg a világ börzéin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.