BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem esnek a lakásárak, de megjelentek a készpénzes vevők

Megjelentek a készpénzes vevők, eltűntek a külföldi vásárlók, megnőtt az alku szerepe és visszaesett a fejlesztői aktivitás az ingatlanpiacon, az árak csökkenése azonban még nem érzékelhető - derül ki az Otthon Centrum legújabb lakóingatlan elemzéséből.

A válság ellenére eddig nem következett be az árak látványos csökkenése. A felmérés szerint az idén, trendszerűen, bár 5 százalékot alig meghaladóan, egyedül a vidéki panellakások átlagára csökkent; Budapesten a lakótelepi árak inkább stagnálnak.

A fővárosi tégla társasházak átlagára az első félévben végig emelkedett, majd júliusban – vélhetően részben a hitelszigorítások folyományaként – jelentősen visszaesett. A vidéki ártendencia is inkább emelkedő. A családi házak átlagára elég hektikusan, de pozitív irányban mozog.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009. első félében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 16 százalékkal több, az új engedélyeké 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt.

A budapesti használatba vételi engedélyek 35 százalék feletti növekedése kiugró az országos átlaghoz képest; az új lakások közel egyharmada a fővárosban épült. Az új engedélyek száma átlag felett ugyancsak Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken nőtt. Megyei szinten vizsgálva viszont – Bács-Kiskun, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – az egész országban jelentősen visszaestek.

Az Otthon Centrum júniusi, teljes körű budapesti felmérése szerint az idén 9.000 társasházi lakás átadását tervezik a többnyire már elkezdett projektek keretében. Ebből a XI. és XIII. kerület 40 százalékkal részesedik, a X. kerülettel együtt pedig közel 50 százalék az arány. A fővárosban ezerötszázzal több társasházi lakás átadását tervezik, mint a 2008-ban értékesítési céllal, vállalkozók által épített volumen.

Ugyanakkor sokéves tapasztalat, hogy az év közben tervezett lakások mintegy egyharmadának a befejezése rendre átcsúszik a következő évre, s ez a válság miatt idén minden bizonnyal erősödik is.

"Továbbra is tartjuk magunkat év eleji becslésünkhöz, miszerint idén mintegy 30 százalékkal csökkenhet a megépülő lakásszám. A nagyobb visszaesés majd jövőre várható, amikor az idei volumenhez képest akár 60 százalékos csökkenés is lehet, figyelembe véve a beruházói terveket" - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A cég év eleji felméréséhez képest júniusra jelentősen, 2.900-ra nőtt az eladatlan, de már átadott lakások száma a fővárosban. A csökkenő kereslet nyomán a legtöbb eladatlan lakás a XIII., X., XI., XVIII., XIV. és VIII. kerületekben halmozódott fel. A készlet "felszívódása" a cég várakozás szerint jövőre indulhat meg.

A használt lakások piaca a január-februári pangás után tavaszra felélénkült, a forgalom látványosan megnőtt, ami az elemzés szerint részben összefüggött a március-április folyamán bejelentett szigorításokkal, a még kedvező hitellehetőségek kihasználása sokakat késztetett előrehozott vásárlásokra.

Mindezek nyomán a második negyedév forgalma messze a várakozások felett alakult, sőt, voltak olyan területek, ahol bevételi rekordokat is elkönyvelhettek az ingatlanirodák.

A megszűnő támogatások miatt ugyanakkor az év második felében a használt lakás piac jelentős visszaesésére kell számítani. Az Otthon Centrum becslése szerint az idei év egészében a forgalmi csökkenés 50 százalék lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.