BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PM: lassú lesz a kilábalás - Nem változik az éves hiánycél

Közel százmilliárd forinttal, 913,5 milliárdra emelkedett augusztusban a költségvetés hiány. Ez egyelőre nem sok jót ígér, tavaly ugyanis az egész éves deficit volt 910,6 milliárd.

Tény, az idén a 2008-asnál valamivel magasabb, 3,9 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiánycélt tűzött ki a kormány. Pontosabban: ennyire módosította a kabinet a költségvetés készítésekor és az év első néhány hónapjában még két lépcsőben is 3 százalék alá belőtt deficitcélt. Igaz, a gazdasági visszaesésnek is közrejátszik abban, hogy a tavaly ilyenkor 2,5 százalékos GDP-arányos hiány most egy százalékponttal nagyobb.


Kormányzati számítások szerint az első három negyedév végére a deficit 4,1 százalékig kúszik fel, a pénzügyi tárcánál azonban azzal kalkulálnak, hogy ezt az év utolsó három hónapjában sikerül a kívánatos 3,9 százalékra „visszatornázni”. Ez utóbbi egyébként pénzforgalomban 3,8 százalékos deficitet takar az önkormányzatok nélkül, míg a települések gazdálkodását is figyelembe véve a hiány – a legutóbbi PM-előrejelzés szerint – 4,1 százalék lesz. Azaz a kormány még mindig nem módosított májusi előrejelzésein. Katona Tamás pénzügyi államtitkár a tárca tegnapi tájékoztatóján azt is leszögezte: a kabinet az idén továbbra is 6,7, jövőre pedig 0,9 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.

Változás csak abban van, hogy a beruházások visszaesése és az import csökkenése kisebb lesz a májusi prognózisnál, míg a külkereskedelmi mérlegnek köszönhetően kedvezőbb lesz a folyó fizetési mérleg hiánya.
A globális növekedési kilátások arra utalnak, hogy a világgazdaság visszaesése elérte a mélypontot, a növekedéshez való visszatérés azonban hosszú és fokozatos lesz – vélik a PM-ben. A pénzpiaci likviditási problémák enyhülése ellenére a pénzügyi rendszer hitelezési aktivitása továbbra is gyenge.

A kockázatvállalási hajlandóság növekedése és a kormányzati válságkezelő lépések együttes hatására ugyanakkor jelentősen javult hazánk kockázati megítélése is, ez mind a csökkenő állampapír-piaci hozamokban, mind a forint erősödésében megmutatkozik – áll a tárca tegnap közzétett negyedéves értékelésében is.


A mostani előrejelzés szerint a versenyszférában foglalkoztatottak száma 3,5 százalékkal csökken az idén, jövőre pedig további közel 2 százalékos zsugorodással kell számolni a szektorban. Így összességében 2009-ben 10 százalékhoz közelítő, 2010-ben pedig 10-10,5 százalékos munkanélküliségi ráta jellemezheti a gazdaságot. A bruttó bérek emelkedését ez évben a kedvezőtlen profitkilátások, jövőre pedig a szja-terhelés csökkenése mérsékelheti. KR

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.