BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázár: "Ha idén nem, januárban kétszámjegyű emelés lesz"

Ha októberben elmarad, akkor januártól egészen biztosan egy kétszámjegyű gázáremelés várható – véli Felsmann Balázs, tudósít az ATV.

Felsmann Balázs elmondta, hogy a gázcégek számára a nyári időszak irreleváns, októberben fog eldőlni az áremelés kérdése. A szakértő szerint a gázárakat nem lehet befagyasztani már csak azért sem, mert a gázt Magyarország is dollárbázison veszi, az árfolyamgyengülés pedig önmagában rosszabb beszerzési pozíciót jelent.

Felsmann emlékeztetett, Magyarországnak jelenleg nincs lehetősége felmondani a Gazprommal kötött szerződést, hiszen a legtöbb gázt Oroszországtól kapjuk – írja az ATV. Valóban van egy néhány százezer köbméter importjára szolgáló gázvezeték összeköttetésünk Ausztria felé, de ez a 14 milliárd köbméteres magyar fogyasztáshoz képest elenyésző – tette hozzá.

Elmondta, hogy nagyon sokáig megérte Magyarországnak a Gazprommal kötött hosszútávú szerződés, amely a kőolaj árához kötötte a gázárakat, így ugyanis a tőzsdei gázárhoz  képest olcsóbban importáltunk. Az elmúlt években azonban megszűnt ez a közvetlen kapcsolódás a kőolaj és a földgáz ára között, a nyugati gázpiacokon pedig ma már körülbelül 30 százalékkal olcsóbban lehet gázhoz jutni - tudósít az ATV.

Szerinte a magyar kormánynak leginkább akkor van esélye változtatni a Gazprom árképzési mechanizmusán, ha más vitás ügyekkel együtt (Malév, Déli áramlat) tárgyalja a kérdést az oroszokkal, ezekben pedig a kedvezőbb gázárakért cserébe az orosz érdekeknek megfelelő álláspontot képviseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.