BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre még drágább lehet az adósságunk

A Fitch leminősítése után emelkedtek a kötvényhozamok, és a csütörtöki aukción nem túl kedvezőek a kilátások. A 10 éves államkötvények hozama emelkedett, a forint rosszul teljesít és Magyarország az EU leginkább eladósodott keleti tagja - jelenti a Bloomberg.

Magyarország magasabb költségekkel nézhet szembe a csütörtöki kötvényaukción azután, hogy a Fitch Ratings a leminősítette az országot a legalacsonyabb még befektetésre ajánlott kategóriába – írja a Bloomberg hírügynökség. A kormány 45 milliárd forintnyi (214 millió dollár) államkötvényt értékesít holnap, melyek 2014-ben, 2016-ban és 2020-ban járnak le az adósságkezelő adatai szerint.

A 2020-ban lejáró, hosszú kötvények hozama 7,998 százalékon zárt kedden, háromheti csúcs közelében. Az előző aukción, december 16-án 7,873 százalékon alakult a 10 éves államkötvények hozama.

A magyar államkötvények alulteljesítettek ebben a negyedévben: Orbán Viktor miniszterelnök terve szerint a kormány átveszi a magánpénztári vagyon feletti felügyeletet, és speciális adókat vetett ki néhány vállalatra, hogy betömje a költségvetési hiányt. A Fitch december 23-án minősítette le az országot, és azt mondta, hogy Orbán tervei „rossz úton járnak a jövőbeli  fiskális konszolidációt” illetően, csatlakozva a Moody’s és a Standard & Poor’s hitelminősítőhöz: a „bóvliba” való leminősítés kockázata fennáll.

„A Fitch bejelentését követte a piac” – mondta Sovány András, az ING kötvénystratégája. A következő aukción a hozamok „talán magasabbak lehetnek” a Fitch lépése miatt, mint a két héttel ezelőtti aukción – nyilatkozta a Bloombergnek az ING stratégája. „Nem gondolom, hogy túl sokan fognak részt venni az aukción az év végén, valószínűleg nem is lesz olyan nagy sikere” – tette hozzá. A magyar 10 éves kötvények 1,4 százalékot veszítetek a negyedik negyedben, szemben a 0,4 százalékos visszaesést elkönyvelő feltörekvő országokhoz képest – jelentette a JP Morgan Chase.

A kelet-európai ország, akit nemzetközi hitelcsomag segített ki két évvel ezelőtt, azt tervezi, hogy a 3 ezer milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyonból a költségvetésbe irányít, hogy a büdzsé hiányát a GDP 3 százaléka alá szorítsa. Magyarország az EU leginkább eladósodott keleti tagja, az államadósság a GDP 79 százaléka ebben az évben – írja a Bloomberg.

A forint 3,4 százalékot gyengült az euróval szemben 2010-ben, így a legrosszabbul teljesítő deviza több mint 20 feltörekvő ország fizetőeszköze közül a Bloomberg adatai alapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.