BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történik ma a forinttal?

Alig változott a forint és az euró árfolyama péntekre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben, nap közben mérsékelt erősödésre lehet számítani.

Az eurót 1,4313 dolláron jegyezték röviddel hét óra előtt a csütörtök éjszakai 1,4305 dollár után, forintban az euró jegyzése péntek reggel 266,97 a csütörtök éjszakai 266,98 után. Csütörtök délután az euró jegyzése 1,4270 dollár és 267,02 forint volt. Az év eleje óta az euró a dollárral szemben 7,05 százalékkal erősödött, a forinttal szemben 4,05 százalékkal gyengült.

A dollárt 186,23 forinton jegyzik a csütörtök éjszakai 186,38 után. A forint az év eleje óta 10,52 százalékos nyereséget ért el a dollárral szemben. A svájci frankot 211,30 forinton jegyzik a csütörtök éjszakai 212 forint körüli jegyzésekkel szemben, száz japán jent pedig 228,10 forinton 229 forint körüli jegyzések után.

A javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalás tükrében pénteken az euró enyhe erősödésére lehet számítani.

A dollárt néhány gyenge amerikai makrogazdasági adat terhelte meg a csütörtöki kereskedési napon. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett múlt heti csökkenés pozitív hatását bőven ellentételezte az atlanti-parti államok ipari termelésének csökkenése és a használt lakás eladások visszaesése.

Csütörtökön az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) egy újabb utalást tett laza, gazdaságösztönző célú monetáris politikájának fenntartására még belátható időn belül, ami dollár gyengítő és euró erősítő hatással van a nemzetközi devizapiacokon.

Az euró további erősödése mellett szól a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően dollárban jelentkező befektetői kereslet, amit az euróövezeti inflációs aggodalmak miatt várhatóan újabb EKB-kamatemelés is tetézhet a közeljövőben. Tartalékolási célú kereslet is tapasztalható jegybankok részéről a nemzetközi devizapiacokon, ami szintén az eurót erősítő tényező.

Az euró erősödését ugyanakkor erős erősen korlátozzák a görög adósság átütemezésének lehetősége miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben támasztott piaci kételyek.

A lengyel zloty árfolyama péntekre virradóra alig változott, a cseh korona kissé gyengült. A zloty 3,9177-es euró jegyzésen áll 3,9170 után, a cseh korona pedig 24,3910-es euró jegyzésen 24,3850 után. A zloty 4,57 százalékkal, a cseh korona 2,55 százalékkal erősödött az év eleje óta. A zlotytól, a koronától és a forinttól is szerény erősödést várnak a devizapiacokon pénteken, összhangban a kockázatosabb eszközök iránt javuló befektetői érdeklődésnek az euró erősödésében is jelentkező javulásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.