BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell az árfolyamgát - egyelőre

Igencsak mérsékelt a bajba jutott adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt, mely augusztus 12. óta igényelhető. A legnagyobb banknál is mindössze napi néhány tucat ügyfél tájékozódik a lehetőségről.

Az elmúlt két hét alatt a lapunk által megkérdezett nyolc banknál kevesebb mint 850 devizahiteles kérte az árfolyamrögzítést. A pénzintézetek zöme a normál nyitvatartási rendben képes fogadni a gyéren szállingózó ügyfeleket. A megkérdezett pénzintézetek közül a legnagyobb mozgolódásról az MKB Banknál számoltak be: náluk több mint kétezren tájékozódtak, és mintegy 300-an már a kérelmüket is benyújtották. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján úgy vélik, a
fizetéskönnyítésről tájékozódó ügyfelek többsége él majd a rögzített árfolyam lehetőségével. A jelentős érdeklődés miatt 32 fiókjuk augusztus 13-án, szombaton is nyitva tartott, és hét közben is meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket. Nincsenek gyűrűző sorok a fiókokban, ám valamennyi felkészített kollégájuk folyamatosan tárgyal.

Az OTP Bank tanácsadóihoz naponta néhány tucat ügyfél fordul. Eddig mintegy százan jelezték igényüket az Állami otthonvédelmi programban való részvételre, szerződéskötés azonban még nem történt. A bank nem tartja szükségesnek sem a nyitvatartási idő meghosszabbítását, sem az ügyintézők számának növelését. Becslésük szerint a lakáscélú devizahitellel tartozók 10-15 százaléka él majd a lehetőséggel.

A Budapest Bank néhány hete végzett felmérésében ügyfeleik 10 százaléka jelezte, hogy érdeklődik az árfolyamrögzítés iránt. A svájci frank erősödése miatt a hitelintézetnél ennek akár a dupláját is elképzelhetőnek tartották. Az azóta eltelt első 10 munkanap számai azonban nem igazolták vissza várakozásaikat. A múlt csütörtökig ugyanis csak 109 igénylés érkezett hozzájuk.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.