BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ha kínai pénzt akar az EU, előbb Németország fizessen többet"

Kína Európa mellé állhat a válságban, de mindenekelőtt Németországnak kell nagyobb kockázatot kell magára vállalnia. Az euróövezetnek átláthatóbb politikát kéne folytatnia – véli Yu Yongding, a kínai jegybank monetáris tanácsának egykori tagja, a Kínai Világgazdasági Társaság elnöke.

A kínai közgazdász véleménye szerint országának meg kellene kísérelnie segítséget nyújtani az európai országoknak, mert Kína érdeke az euró túlélése és az Európai Unió jóléte. Ám az európaiaknak először egy világos tervet kellene felmutatniuk arra vonatkozólag hogyan képzelik el az euróövezet megmentését – mondta a szakértő a Handelsblattnak. Valódi politikai elszántságot kell tanúsítaniuk a problémák megoldására. Emellett – tette hozzá Yu – Európának azért is meg kell ragadnia a kezdeményezést, mert a befektetők egy része, így Kína sem érti, mit is akar elérni jelenleg Brüsszel.

Az elemző meglátása szerint nem elég az EFSF kötvények felvásárlásának jelenlegi mértéke. Az AAA minősítésű, 440 milliárd euró összértékű alapból szívesen vásárol kötvényeket Peking, de az elvben kimondott igen még nem jelenti azt, hogy az európai kötvények felvásárlása folytatódik is, mivel egyelőre a mentőmechanizmus működési elve még nem teljesen tisztázott.

Yu Yongding és más vezető közgazdászok elemzéseit olvashatja itt

Arra a kérdésre, mit tegyenek az euróországok azért, hogy biztosítsák maguknak Kína segítségét, a szakember azt felelte, Németországnak sokkal többet pénzt kéne az EU rendelkezésére bocsátania. Ha Németország valóban fontosnak tartja az euró túlélését, maga is vásárolhatna olasz kötvényeket – vélte Yu. Hozzátette: az Európai Központi Banknak pedig szintén növelnie kellene a kötvényvásárlásait.

Arra a kérdésre, mit szól a kínaiak európai felvásárlásaival kapcsolatos aggodalmakhoz, Yu úgy válaszolt: ez arrogáns, nevetséges és felelőtlen gondolkodásra vall. Szégyellheti magát, aki rossz szándékot feltételez a segítő kezet nyújtóról. Hozzátette: sokat segítene, ha Európa pozitívabban állna Kínához, hiszen kölcsönösen előnyös üzletről van szó. Előfordulhat-e, hogy Peking a jelenlegi óriási dollártartalékait leépítve az euróra helyezi a hangsúlyt? – tette fel a kérdést a lap, mire Yu úgy válaszolt: ha Európa jobb alternatívát nyújt, ez természetesen előfordulhat, de nem lenne értelme a dollárcsapdából úgy szabadulni, hogy ezzel beleesnek az eurócsapdába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.