BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Délután lehet némi izgalomra számítani a forint piacán

A forint tegnap némi erősödést mutatott, ma reggel pedig 295 körül hullámzik a kurzus. A mai napon a délutáni órákban lehet esetleg némi izgalomra számítani, de egyébként az ünnep miatt az érdeklődés feltehetően egész nap gyér lesz – vélekednek elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok: Némi erősödés volt megfigyelhető a tegnapi napon a forint árfolyamában az euróval szemben. A mai napon az ünnep miatt vélhetően kisebb lesz az izgalom, bár a délután megjelenő amerikai munkapiaci statisztikák még okozhatnak meglepetést. Az EUR/HUF árfolyam 295 körül oldalazik, és ha nem hoznak nagyobb meglepetést a délutáni tengerentúli makroadatok, akkor ezen szint körül is fejezheti be a hetet az árfolyam.

A tegnapi államkötvény aukciók jól sikerültek, már ha csak azt nézzük, hogy mekkora volt a kereslet. Végül az adósságkezelő a tervezett 43 milliárd forint helyett 45 milliárd forintnyi papírt dobott piacra tegnap, és délután ezt az ún. nem-kompetitív tenderen még 8 milliárddal meg is tudta fejelni. A hozamszintek azonban már nem mutatnak ilyen szép képet, a 3-10 éves papírok 8,75-9,04 százalékon keltek el.

Ezek a szintek továbbra is fenntarthatatlanok véleményünk szerint, ha a gazdaság növekedési képességeit, az államadósság mértékét és a jelenlegi költségvetési hiány mértékét figyeljük. Szerintünk elkerülhetetlen az IMF-fel való megegyezés, hogy ezek a hozamszintek érdemben és tartósabban csökkenésnek induljanak. Az ÁKK egyébként az aukciók eredményeivel összhangban 6-9 bázispontos hozamemelkedést mért.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár tegnap folytatta az erősödést, az EUR/USD kurzus 1,31 alá került. Ma reggel viszonylag stabil az árfolyam, 1,3070 körül hullámzik a kurzus. Az elmúlt napok mozgását nézve az látszik, hogy 1,3-ig még elmehet a kurzus, azaz nem lehet kizárni további dollárerősödést.

USA, Európa: A tegnapi napon a technológiai szektor kivételével inkább esést láthattunk a piacokon, bár a hangulat messze nem volt olyan borongós, mint a szerdai napon (Dow: -,1 százalék, S&P: -0,1 százalék, Nasdaq: +0,4 százalék). Az európai piacokon is kismértékű csökkenés volt tegnap. Ma kereskedési szünnap miatt a legtöbb részvénypiacon (így itthon is) szünetel a kereskedés.

Olaj, arany: A szerdai lejtmenet után emelkedéssel zárta a napot tegnap az arany és az olaj árfolyama is. A nemesfém unciájáért tegnap este 1630 dollárt kellett adni, míg a WTI olaj hordónkénti ára 103 dollár körül mozgott az amerikai tőzsdék zárásakor.

Távol-Kelet: Az ázsiai piacokon is csökkenés volt megfigyelhető a tegnapi napon.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli előzetes ipari termelési statisztikái szerint februárban 3,4 százalékkal csökkent naptárhatással számolva az ipari termelés éves bázison, ami alig különbözik az általunk várttól (-3,2 százalék). A kiigazítatlan index ehhez képest 1,1 százalékos növekedést mutat, ezt azonban elsősorban a munkanaphatás okozta. A havi változás alapján számunkra kisebb negatív meglepetést okozott az adat, mivel a januárihoz képest csupán 0,8 százalékos volt a bővülés, míg mi valamivel 1 százalék feletti növekedésre számítottunk.

A külkereskedelmi termékforgalom előzetes, februári adatai szerint a többlet 690 millió eurót ért el, ami elmarad az általunk várt 760 millió eurótól és a konszenzus által várt, 800 millió euró feletti számot még inkább alulmúlta. Az export éves szinten 1,2 százalékos éves visszaesést mutatott euróban számolva, míg az export 1,5 százalékkal bővült. Mind az export, mind az import dinamikája lassult januárhoz képest, ami negatív meglepetésnek mondható.

A központi költségvetés első háromhavi hiánya (önkormányzatok nélkül) majdnem elérte az éves cél 90 százalékát, a Nemzetgazdasági tárca tegnapi közleménye szerint. A költségvetési hiányadatok általában jelentős szezonalitást mutatnak, azaz általában év elején szokott felgyülemleni a hiány nagyobbik része, miközben a válságadók is várhatóan csak később fognak befolyni a büdzsébe. Azonban a 90 százalékos adat még így is rossznak mondható. Megjegyzendő azonban, hogy az önkormányzatok tavaly pénzforgalmi szemléletben enyhe többletet mutatnak, és lehetséges, hogy az idei évben is a korábbiakhoz képest meglepően jó számokkal fognak előrukkolni az önkormányzatok (ezek idei gazdálkodásáról egyelőre nem rendelkezünk adatokkal). Az éves költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzésünk egyelőre 3,3 százalékos. Bár a napokban megjelent EDP jelentésből még az volt kiolvasható, hogy ez a prognózis kissé pesszimista lehet, a tegnapi számok fényében egyelőre nem változtatunk az előrejelzésen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.