BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliókat érinthet a szolgáltatóváltás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakértői a szolgáltatóváltásokkal kapcsolatban felmerülő fogyasztóvédelmi kérdésekről tájékoztatták a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek munkatársait. A szolgáltatóváltások több millió fogyasztót érintenek a villamosenergia-, valamint a földgázszektorban egyaránt. Az érintett felek folyamatosan együttműködnek annak érdekében, hogy a fogyasztók számára a váltás minél gördülékenyebb legyen - ígérték.

Az energetikai fogyasztóvédelmi kérdésekben megoszlanak a hatáskörök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a megyei kormányhivatalokban működő fogyasztóvédelmi szervezeti egységek között.

Mint írták, a szolgáltatóváltással kapcsolatban leginkább felmerülő kérdés a fogyasztók átadás-átvételekor a fogyasztott mennyiség elszámolása, és ezzel együtt az átadási mérőállás meghatározása. Ezt néhány helyen leolvasással, de a mérőórák nagy száma miatt a legtöbbször becsléssel állapítják meg a mérésért és a leolvasásért felelős elosztói engedélyesek. A szolgáltatóváltással érintett fogyasztók többszázezres, esetenként milliós nagyságrendje lehetetlenné teszi, hogy minden érintett fogyasztásmérő az átadás-átvétel napján kerüljön leolvasásra. Ezért az adattárolós és a távleolvasható fogyasztásmérők kivételével minden átadás-átvételi mérőállást speciális becslési algoritmusok segítségével határoznak meg. A becslési módszerek annál pontosabb eredményt adnak, minél közelebb van az utolsó leolvasás időpontja az átadás időpontjához. Ezért fontos, hogy a fogyasztók lehetővé tegyék az elosztók számára a rendkívüli leolvasást, vagy telefonon jelentsék be a mérőállásukat - közölte a hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.