BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a Főtáv ügyfélköre

Folyamatosan nő a Főtáv Zrt. ügyfélköre: tavaly például a budapesti Tüskecsarnokot kapcsolták rá a hálózatára, korábban a Duna Towert, az idén, illetve a következő években pedig a társaság ügyfeleivé válhatnak a főváros viszonylag új vagy még építendő kereskedelmi létesítményei, irodaházai.

A Váci út irodaházainak többségében már a Főtáv szolgáltat.
Le viszont már senki nem válik a távfűtőművek rendszeréről, sőt a korábban saját kazánra váltott társasházakból is már sok visszatért. A cég kommunikációs csoportvezetője ennek ellenére arról számolt be a tegnapi háttérbeszélgetésen, hogy tavaly esett a Főtáv által eladott hő mennyisége. Herpai Attila magyarázata szerint az enyhe tél mellett az volt az oka, hogy az épületszigetelések és a fűtésszabályozás terjedő lehetősége is csökkentette a keresletet. „Egy teljes, tehát a fűtési rendszer egészére, a szigetelésre és a nyílászárócserére is kiterjedő korszerűsítésnek köszönhetően egy-egy háztartás hőfelhasználása akár 25 százalékkal is csökkenhet” – mondta a Világgazdaságnak.

Ugyanakkor az egész főváros a hasznát látná a távhőigény növekedésének, pontosabban annak, ha számottevően kibővülne a távhőrendszer. A Főtáv számításai szerint egyedül Budapesten minden 10-10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, és 8000 tonnával az üvegházhatásért részben felelős szén-dioxid szabadba kerülését.
A Főtáv meghatározó részben gázüzemű erőművektől vásárolt hőt értékesít. Ugyanakkor a társaság tavaly 97 százalékosról 92 százalékosra csökkentette gázfüggését annak köszönhetően, hogy a korábbinál nagyobb mértékben támaszkodott a felújított rákospalotai hulladékégető (HUHA) hőjére, illetve, hogy összekapcsolta újpalotai és újpesti hőközpontját.
Kapacitásai alapján a HUHA-tól a mostaninál több hőt is át tudna venni a társaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.