BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Össztűz alá került a Tesco

Nem változtat a 99 forintos akciós dinnyeáron a Tesco, holott több szakmai szervezettel is szembekerült az árleszállítás miatt. Eközben az áruházlánc dolgozói a hétvégi 300 fős tüntetésen 15 ezer forintos béremelést követeltek.

A Tesco szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját – közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. arra reagálva, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken közölte, hatósági és etikai eljárást kezdeményez a hipermarket ellen. A NAK egyúttal felszólította a Tescót, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítja a görögdinnyét, miközben néhány nappal korábban még 249 forintért kínálta a gyümölcsöt. Az agrárkamara véleményéhez csatlakozott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is.

A vállalat közlése szerint magyar görögdinnyéből idén várhatóan 10 ezer tonnát értékesít idehaza, de ugyanennyi hazai dinnye eljut a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is. Ebben az évben először magyar sárgadinnyét is értékesít az üzletlánc az említett régiós országokban. A társaság olvasatában az export segítséget jelenthet túltermelési válság esetén is a magyar gazdák számára. A Tesco kiemelte, túlnyomó részben közvetlenül termelőktől, vagy termelői értékesítő szervezetektől szerzi be a görög-, illetve sárgadinnyét az ország minden jelentősebb dinnyetermesztő régiójából, így Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből.

A dinnyeüggyel párhuzamosan béremelést követelnek a Tesco-dolgozók, akik mintegy 300-an tüntettek szombaton Budapesten, a Fogarasi úti áruháznál. A szakszervezetek minden garantált szakmunkás-bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál – mondta Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke jelezte, az áruház 16 500 aktív dolgozója közül 12 500-an kapják a bruttó 161 ezer forintos garantált bérminimumot, ami elfogadhatatlan. A KASZ elnöke szerint a vállalat a fennmaradó 4000 munkavállalónál átlagosan 2,3 százalékos béremeléssel számol, de a bértorlódás elkerülése érdekében arányosan mindenkinek emelni kell a fizetését.

A Tesco képviselői átvették a petíciót, de a keresetekkel kapcsolatban a társaság már előzetesen közölte, hogy idén 13 700 munkavállaló bérét emelte átlagosan 12,4 százalékkal, vagyis a tavalyi év után ismét két számjegyű volt a béremelés. A vállalat közölte:

a teljes bércsomagot tekintve továbbra is

a három legjobban fizető élelmiszer-kiskereskedelmi lánc közé szeretne tartozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.