BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járványhelyzet környezeti hatásairól egyeztettek

Magyar delegáció is részt vett az ENSZ ötödik Környezetvédelmi Közgyűlésén.

Magyarország nemzeti célkitűzésein és stratégiáin túl, az ezekben lefektetett alapokra építve a nemzetközi környezetügyi közösség aktív tagja is

– jelezte az ENSZ ötödik Környezetvédelmi Közgyűlésének (UNEA) első szakaszán a magyar delegációt vezető László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Magyarország a hazai programokról, az eddig megtett és a tervezett intézkedésekről adott áttekintést.

A legmagasabb globális környezetvédelmi döntéshozó testület, az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülését a világjárvány miatt két szakaszban tartják meg.

A 161 ország részvételével lezajlott első szakaszban online találkoztak a világ környezetvédelemért felelős vezetői, hogy választ keressenek a járványügyi helyzet környezeti kihívásaira,

széles körű cselekvést mobilizáljanak, valamint elfogadják az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) folyamatos működéséhez elengedhetetlen középtávú stratégiát, munkatervet és költségvetést.

Fotó: Shutterstock

A 2022-2025 időszakra szóló középtávú stratégia a klímaváltozás, biológiai sokféleség-csökkenés, valamint a környezetszennyezés problémája köré épül. Az ülésen emellett hangsúlyt kapott a fenntarthatatlan termelési és fogyasztási szokások közötti szoros összefüggés és kölcsönhatás.

A problémák megoldása érdekében a résztvevők nemzetközi összefogást sürgettek,

amelynek fontosságára a világjárvány különösen ráirányította a figyelmet, és amelyben kiemelt szerepet tölt be az UNEP.

Az ülésen bemutatták az UNEP tudományos értékeléseken alapuló globális környezetállapot jelentését „Békében a természettel” címmel.

A közgyűlés második szakaszát személyes részvétellel tervezik 2022. február végén Nairobiban, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának székhelyén, ahol további számos szakmai döntés várható és megemlékeznek az UNEP létrehozásának 50 éves évfordulójáról is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.