BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Temérdek mennyiségű illegális hulladékot találtak

3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre egyetlen hét alatt a Magyar Közút szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaszi hulladékgyűjtési kampánya során április 12. és 16. között a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is

néhány nap alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre a szakemberek.

A közútkezelő közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedte a szemetet. A mentesített szakaszok felét (53 százalék) mellékutak tették ki, a harmadát (36) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11) pedig gyorsforgalmi út volt.

A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt és jogellenesen elhelyezett hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban részt vevők is kivették a részüket. Így elmondható, hogy csaknem 49 ezer munkaórát fordítottak a résztvevők a feladat teljesítésére. A legtöbb hulladékot egyébként Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellől gyűjtötték össze.

Fotó: Shutterstock

Valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által az utazásuk során elszórt szemét jelenléte:

PET-palack, fém italosdoboz, cigarettdoboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása.

Leginkább a nagy forgalmú utaknál, sztrádáknál és a határátkelőknél vívnak szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal. A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét.

A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó, illetve zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is, és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek megjelenése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.