BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges naperőművet adtak át, ilyen nincs máshol Közép-Európában

Az általánosan elterjedttől eltérő technológiájú, több műszaki és gazdasági előnyt ígérő, energiatárolóval kombinált erőművet adtak át Öskün. A naperőmű által termelt áram sok órával későbbre is eltárolható.

Átadták Magyarország első naperőművel kombinált vanádium-redox flow alapú hibrid villamosenergia-tárolóját Öskün.

LUS_8464
Az ösküi naperőmű áramtárolója újszerű megoldású (Képünk illusztráció) / Fotó: Kallus György

A tároló létesítésére az Ideona Zrt. a Pannon Egyetemmel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel pályázott konzorciumvezetőként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán, amelyet a hivatal a karbonmentes, a többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását segítő megoldásokra írt ki. Közép-Európában elsőként helyez üzembe hibrid erőművet.

A most átadott energiatároló berendezés

  • hét, húszlábas konténeregységből áll,
  • összesen 250 kilowatt névleges teljesítményű,
  • az áramot 6 órán át tárolja,
  • a kapacitása 1500 kilowattóra.

Sokkal hosszabb ideig adja le az áramot a rivális technológiáknál

Ez jelenleg Magyarországon a legnagyobb flow-technológiás energiatároló . Használatával maximálható a megújuló energia felhasználása, közben a létesítmény rendszerszintű szolgáltatást is nyújthat. A hibrid erőmű egyedülálló a hazai piacon, ugyanis a vanádium-redox flow akkumulátor az általánosan használt lítiumionos rendszernél sokkal hosszabb ideig tartó kitárolási idővel rendelkezik. Az erőmű ezáltal el tudja raktározni a napközbeni többletenergiát a reggeli és esti órákra, majd leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye.

A naperőmű demonstrációs célt is szolgál

További előnye, hogy az elektrolitfolyadék – amely a technológiai megoldás alapja – élettartama lényegesen hosszabb, mint a lítiumion-alapú tárolóké. A flow technológia fenntarthatósági szempontból egy valóban zöld megoldást jelent, ugyanis az elektrolitfolyadék degradációja közel nulla százalék évente, 

így a tároló rendszeres karbantartás mellett akár 25 éven túl is képes működni.

„A projekt célja, hogy demonstráljuk a vanádium-redox flow alapú akkumulátor előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, naperőműhöz integrált modellben, valamint a gyakorlatban vizsgáljuk a rendszer stabilizációs képességét. Az Ideona Zrt. támogatni kívánja az elmúlt időszakban a napközbeni termelési csúcsok miatt bezuhant energiaárakkal, a szabadpiacra termelő naperőművek üzleti modelljeinek tárolóval kombinált, hibrid erőműként történő újradefiniálását” – mondta megnyitó beszédében Mihalovics Péter, a társaság igazgatóságának elnöke.

Öskün három éve már átadtak egy tíz megawattos napelemparkot is.

 

MFB ESG
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.