BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minőségi menedzsment és átlátható működés kell az M&A-piac fellendüléséhez

A magyar piac nem túl nagy, az eladásra váró cégek zöménél még mindig súlyos probléma a generációváltás, és több lehetőséget kell biztosítani a tehetséges és tapasztalt menedzsereknek.

Miközben a korábbi évekhez képest jelentős mennyiségű kockázati és magántőke keresi a megfelelő befektetéseket, Magyarországon nem nőtt érdemben az M&A-aktivitás, a hazai cégek számára még mindig nehezen elérhető ez a lehetőség a forrásbevonásra – vélekedik az M&A-piacon számos sikeres tranzakciót lebonyolító Bird & Bird ügyvédi iroda partnere, Siegler Konrád. A szakember szerint miközben – például a Hiventures révén – már az állami hátterű intézmények is aktívak a hazai piacon, nehéz megfelelő cégeket találni, még akkor is, ha egyes befektetők szándéka kifejezetten az, hogy Magyarországon költsék el a pénzüket.

A magyar vállalkozásoknak alapvetően fontos lenne, hogy rendelkezzenek megfelelő pénzügyi szakértelem birtokában lévő, jól képzett menedzsmenttel, és hogy biztosítsák a transzparens működés feltételeit, többek között annak érdekében is, hogy vonzók legyenek a kockázati- és magántőke-befektetők számára.

Siegler Konrád szerint e tekintetben a csehországi vagy a lengyel vállalati piac rendszerváltást követő kiépülése kedvezőbb, hiszen ott szerencsésebben alakult a hazai tőke megerősödése, továbbá már a korábbi években is nagyobb hangsúlyt kapott a tőzsdére menetel, a tőzsdei jelenlét és az azzal járó átlátható gazdálkodás. Ebből a szempontból is nagyon pozitív a Budapesti Értéktőzsde és új tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank azon törekvése, hogy különböző programokkal és kedvezményekkel – így például a Londoni Értéktőzsde ELITE projektjéhez való aktív csatlakozással – felpörgesse a magyar tőzsdét és a hazai tőkepiacot.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt csaknem három évtizedben itthon működő magyar vállalkozások jelentős része generációváltás előtt áll, az átállás pedig – tekintve, hogy a tulajdonosok zöme első generációs vállalkozó – nehéz döntéseket igényel üzleti és érzelmi szempontból egyaránt, és valószínűleg csak lassan, lépésről lépésre fog végbemenni.

Ma Magyarországon a vállalati szektor egészében még mindig túlsúlyban vannak a családi jellegű vállalatok, ez pedig azzal jár, hogy a cégek jelentős részénél nincs megfelelően kiépített menedzsmentszerkezet – emlékeztet Szabó Pál, az iroda akvizíciós (M&A) területért felelős partnere. Ez a probléma abban is megmutatkozik, hogy sokszor hiányoznak azok a pénzügyi ismeretek, amelyek a kockázati és a magántőke által történő forrásbevonásokhoz szükségesek, márpedig a tőkebefektetések terén a döntések jelentős részéhez ez a tudás nélkülözhetetlen – érzékelteti Szabó Pál, miért is lenne rendkívül fontos, hogy a jövő vállalkozói már az iskolapadban megszerezzék a pénzügyi alapkompeten­ciákat.

Sazbó Pál (b) és Siegler Konrád
Forrás: Móricz Sabján SImon

Ez a speciális magyar helyzet a másik, a vásárlói oldalon is nehézséget okoz, hiszen a fenti vállalkozói struktúra következtében menedzsmenthiány tapasztalható a hazai piacon. Miután a befektetőknek általában át kell alakítaniuk a megszerzett cégek működését, fontossá válik a megfelelő kompetenciákkal rendelkező vezetői réteg.

Talán ezért is van az, hogy hazánkban ritka megoldás a menedzsmentkivásárlásos cégfelvásárlás.

Ám itt is vannak pozitív példák, mint amilyen az iroda részvételével nemrég lebonyolított Tungsram-tranzakció, melynek keretében a GE Hungary világítástechnikai üzletágát a cég egyes korábbi vezetői vásárolták meg. Aligha lehet véletlen, hogy itthon a kockázati és a magántőke inkább a startupok felé, vagy az olyan, gyorsan változó iparágak felé fordul, mint az IT- vagy a biotechnológia. Ezek a területek ugyanis evidens módon keresik és gyűjtik be a kiemelkedő képességű és képzettségű, ambiciózus, vállalkozószellemű és progresszív hozzáállású tehetségeket.

A kockázati- és magántőkealapok fontos szerepet játszanak a fejlett gazdaságok életében, mivel képesek nagyon jelentős aktivitást, magas szintű vállalatirányítást és hatékony, profitorientált működést biztosítani a portfóliócégeknek. Ezért lenne nagy szükség az aktívabb jelenlétükre Magyarországon is – tette hozzá Szabó Pál.

Azzal kapcsolatban, hogy a befektetői oldalon miért sikeresebbek a lengyel vagy épp a cseh tőkealapok, Siegler Konrád az indulás már említett különbözőségei mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy

a tőkealapok létrehozásához és vezetéséhez szükséges kompetenciák és a tőkepiaci tudás terén is erősítenünk kell.

A tőkepiacokon példaként szolgáló Egyesült Államokban és egyes nyugat-európai piacokon nő azon tanácsadó cégek szerepe, amelyek az akvizíciós tőkealapok speciális tudását biztosítják. Az ügyvédi irodák például külön úgynevezett fund formation csapatokkal, tehát a tőkealapok létrehozására, befektetési stratégiájuk meghatározására és strukturálására specializált jogi tanácsadókkal rendelkeznek abból a célból, hogy már az alapok megszületésénél átadják azt a jogi tudást, amely a későbbi sikeres működéshez szükséges.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.