BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Webre tette az EDI-t a Pepsi

A Pepsi Americas Kft. élesben teszteli és várhatóan hamarosan teljesen áttér annak a rendszernek a használatára, mely a Magyarországon már korábban elterjedt, angol elnevezése alapján EDI-ként rövidített dokumentumtovábbítási megoldást ötvözni tudja az egyszerűbb internetes eljárással. Az EDI egyfajta elektronikus postahivatalnak tekinthető, pénzügyi, kereskedelmi, szállítmányozási és számos másfajta okmány adatainak elektronikus cseréjét oldja meg. A gyakrolatban leginkább egy intelligens internetes levelezőrendszerhez vagy e-mail-postafiókhoz hasonlít, célja azonban elsősorban a vállalati felhasználás. Jelentősége abban áll, hogy már jóval az internet hazai térhódítása előtt és az elektronikus aláírás törvényi hátterének megteremtése előtt modern megoldást adott az okmányok elektronikus továbbítására.

A rendszerhez számos cég, főként nagyvállalat csatlakozott. Mivel ez nem kis befektetést igényel, a társaságok csak akkor tudják költséghatékonyan használni, ha megfelelő dokumentumforgalmat érnek el vele. Az úgynevezett FMCG, azaz közszükségleti cikkeket forgalmazó iparágban a gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy a megrendelők igyekeznek minél több beszállítót ösztönözni a technológia átvételére - mondja Tancsik Lajos, a Pepsi Americas Kft. technológiai menedzsere.

A Pepsi esetében a Metro áruházlánctól jött a kezdeményezés az EDI használatára. A két társaság napi megrendelői-beszállítói kapcsolatban van, és kézenfekvőnek tűnt a papíralapú kommunikáció digitalizálása. Tancsik Lajos elmondta, hogy a Pepsi megfelelő technológiai hátterű csatlakozása az EDI-hez több millió forintos beruházást igényelt volna, ezért inkább az Axelero WebEDI ajánlata mellett döntöttek. Ez nem más, mint az EDI dokumentumok lefordítása HTML, vagyis bármilyen internetes böngészővel nézhető formátumra. Az ajánlathoz a Pepsi speciális kiépítést kért, mivel a böngészőkkel olvasható verzió kinyomtatására és újrabegépelésére lett volna szükség ahhoz, hogy a cég SAP vállalatirányítási rendszerébe az adatok be tudjanak kerülni. Az üditőital forgalmazó ezért külön fejlesztést kért a megfelelő formátumban. A társaság ennek ellenére is legalább 90 százalékkal kisebb összeget fektetett be, mintha teljes EDI rendszert kellett volna kialakítania.

Jelenleg a Metrótól érkező megrendelések először EDI formában a Matáv központjába érkeznek, onnan átkerülnek az Axeleróhoz, majd az interneten keresztül a Pepsihez. Az információáramlás egyirányú, de ennek nem technológiai oka van. Az hazai FMCG cégeket tömörítő szövetség egyelőre csak a megrendelések mindenki által elfogadott szabványát dolgozta ki, ezért például egy megrendelés visszaigazolását már nem biztos, hogy értelmezni tudnák a felek. A gyakorlatban azonban a rendszer alkalmas ajánlatkérések, ajánlat visszaigazolások és számos más dokumentumforma továbbítására is.

Tancsik Lajos elmondta, hogy az elektronikus aláírás törvény megszületése a cégek közötti ilyen kapcsolatot nem befolyásolja. A WebEDI virtuális magánhálózatot használ, ezen belül lehetőség van a szokásos internetes biztonsági megoldások alkalmazására, amit a felek megfelelőnek tartanak.

A WebEDI használóinak száma jelenleg 100 alatt van, de a most folyó tárgyalások már a közeljövőben jelentősen emelhetik ezt a számot - mondja Pohly Ferenc, az Axelero pr-igazgatója. A Matáv leányvállalatnak nincs tudomása arról, hogy más cég is kínálna hasonló megoldást. Az igazgató szerint a havidíjas szolgáltatás különösen az FMCG, a sok beszállítóval dolgoztató gyártóipar, például az autógyártás vagy a kormányzati intézmények számára lehet előnyös. Jelenlegi legnagyobb felhasználója egyelőre maga a Matáv, melynek beszerzési igazgatósága tavaly 7000 megrendelést bonyolított le a WebEDI-n keresztül.

Torontáli Zoltán

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.