BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ügyviteli rendszerek kicsiknek is

A vállalatirányítási rendszerek és a vállalati funkciókat lefedő egyéb ügyviteli alkalmazások terjedése elsősorban a nagyvállalatokat érinti. Az ügyviteli alkalmazásokat fejlesztők ma még nem fordítanak elég figyelme a kis- és középvállalatokra, holott forgalmuk és gazdasági teljesítményük alapján indokolt lenne ebben a piaci szegmensben is a vállalati szoftverek szélesebb körű használata - véli a rEvolution Software.

A BellResearch piackutató legfrissebb adatai szerint Magyarországon közel 208 ezer működő vállalat van, amelyeknek csak fél százaléka a 300 főnél többet foglalkoztató nagyvállalat, és a középvállalatok (50-nél több alkalmazott) aránya is csak alig több, mint 2,5 százalék. Ezzel szemben a kisvállalatok (10-50 fő) aránya közel 9 százalék, s ez több mint 25 ezer vállalkozást jelent, a mikrovállalatok száma pedig közel 180 ezer. A gazdasági ágazatokat tekintve a mikrovállalkozások (1-10 fő) 30 százaléka a kereskedelemben, 40 százaléka pedig a szolgáltatások terén működik, azaz 70 százalékuk éppen olyan tevékenységet folytat, amelyben az ügyfelek és partnerek nagy száma miatt indokolt lenne a modern ügyviteli szoftverek használata. Ugyanez az arány a 10 főnél többet foglalkoztató cégeknél: 23, illetve 15 százalék.

A BellResearch felmérése szerint 2001-ben a középvállalatoknak csupán közel 20 százaléka használt vállalatirányítási rendszert (ERP), és csak 6 százalékuk tervezte ezek bevezetését a közeljövőben. A középvállalatoknál bevezetett szoftverek magas arányban, 14 százalékban egyedi fejlesztések eredményei, ami azt mutatja, hogy a nem megfelelő kínálat vagy informáltság miatt sokszor e drágább megoldás mellett döntenek a cégek. Figyelmet érdemel, hogy a 2 millió forintnál nagyobb informatikai költségvetéssel rendelkező cégeknél jellemző leginkább az ERP rendszerek használata, holott integrált ügyviteli rendszert már 600-800 ezer forintért be lehet vezetni. A tevékenység, a tőkeerősség és az információhiány közötti kapcsolatot mutatja, hogy - a kutatás szerint - az északkelet-magyarországi régióban különösen alacsony kereslet mutatkozik az ilyen rendszerek iránt: 98,7 százalék biztosan vagy valószínűleg nem vezetne be ERP-et.

A vállalati funkciókat tekintve fontos, hogy ERP-et a pénzügyi területen jelentkező feladatok ellátására használnak legtöbben, az összes vállalat közel 94 százaléka. Ez a terület az, amely minden vállalatnál megtalálható, és amelyre az igényeknek megfelelő alkalmazások minden vállalatméret számára rendelkezésre állnak, használatuk tehát a vállalatvezetők döntésén múlik.

A cégek által tervezett ERP rendszerekkel kapcsolatban figyelemre méltó, hogy egyre többen már nem csak a "megszokott" pénzügyi és készletgazdálkodási, hanem termelésirányítási, döntéshozatali, kapcsolatkezelési és egyéb feladataikat is ERP-pel kívánják megoldani. Ez azért fontos, mert e vállalati funkciók informatikai "kezelésére" már a kis- és középvállatok számára is elérhető szoftverek vannak a piacon.

A kis- és középvállalatokra nagyobb figyelmet kellene fordítani. A nagyvállatokkal kapcsolatban álló partnerekkel és beszállítókkal szemben egyre gyakoribb elvárás, hogy rendelkezzenek a cég informatikai rendszerével kompatibilis ügyviteli alkalmazással.

A szoftverek terjedéséhez az is fontos lenne, hogy maguk a vállalatok megfelelő figyelmet fordítsanak az informatikára, azaz a vezetők - megfelelő információkra alapozva - eljussanak ahhoz a döntéshez, hogy cégük számára - figyelembe véve a költségeket és a megtérülési mutatókat - egy rendszer bevezetése szükséges-e vagy sem. Ehhez szintén több piaci információ és alaposabb tájékoztatás kell, különös figyelmet fordítva arra, hogy a döntéshozóknak nem részletes technikai paraméterekre, hanem gazdasági oldalról megközelített információkra van szüksége.

A hazai piacon a kis- és középvállalatok számára egyre több kategóriában találhatók elérhető áron hazai fejlesztésű ügyviteli szoftverek, az egyszerű számlázóprogramoktól a nagyvállatok számára készült szoftverek minden funkcióját tartalmazó vállalatirányítási rendszerekig, de sok területen - éppen a keresletről hiányzó információk miatt - még nem megfelelő a kínálat. A cégek forgalmától, alkalmazottainak és partnereinek számától függően szinte minden fejlődésre törekvő vállalkozás számára elérhető olyan szoftver - akár egy egyszerű számlázó vagy kisvállalati CRM-program -, amely hozzájárulhat a cég teljes működésének vagy egy-egy funkciójának fejlesztéséhez.

A rEvolution Software ügyviteli szoftvereivel szintén a kis- és középvállalati szegmenst célozza meg. A fejlesztőcég a legkorszerűbb számlaíró programtól az SQL-alapú integrált ügyviteli rendszerig, sőt a közelmúltban a szintén e piaci szegmens számára piacra dobott kisvállalati CRM rendszerig bezárólag mind funkcionalitás, mind ár tekintetében igyekszik lefedni a kisvállalati ügyviteli piacot. E szoftverek megtérülése, az alacsony ár miatt, rövid időn belül bekövetkezik, ami a kevésbé tőkeerős kis- és közép vállalatok számára különösen fontos, hisz jövedelemtermelő képességük megtartása az egyetlen biztosíték arra, hogy életképesek maradjanak, és fokozatos fejlődéssel tőkeerőssé váljanak. A modern szoftverek alkalmazásával a felszabaduló munkaerő, a csökkenő költségek és az információk hatékony felhasználása ehhez a folyamathoz teremthet alapot.

Az ezen a területen tevékenykedő rEvolution Software Kft. jelenleg 56 alkalmazottat foglalkoztató, 2000-ben 274 millió forint árbevételű, 100 százalékban magyar tulajdonú fejlesztőtársaság 10 éve működik. A saját fejlesztésű ügyviteli szoftvereken kívül a cég fő profiljai közé tartozik a bankiterminál-telepítés és egyedi megoldások fejlesztése is.

VG-összeállítás

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.