BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehország it-éllovas

A legtöbb piaci mutató arra enged következtetni, hogy az informatika és a távközlés terén Csehország játssza a vezető szerepet Kelet-Közép-Európában - állapítja meg az IDC piackutató cég régiós igazgatója, Steven Frantzen. A szakértő fölhívja a figyelmet, hogy a cseh kormányzat a tapasztalatok szerint inkább a fejlődés kerékkötője volt, szemben a régió más országaival, ahol az állami intézkedések a fejlődés motorját jelentették.

Csehország mondhatja magáénak a GDP arányában a legnagyobb informatikai kiadásokat és a legnagyobb, egy főre jutó informatikai költést. A mobiltelefonok elterjedtségét tekintve pedig csak Szlovénia volt képes magasabb értéket elérni. Minden jel arra utal, hogy a csehek vezető szerepben vannak az adatátviteli rendszerek kiépítettségében is, a piaci versenyben részt vevők nagy száma pedig valódi és éles versenyre enged következtetni. Ugyanakkor számottevő lemaradást mutat a szélessávú rendszerekben, ami az ADSL-rendszerek késői megjelenésével magyarázható.

Az informatikai kiadások abszolút értékben véve is meghaladják számos uniós tagállam ilyen célú ráfordításait. Hiába múlja felül azonban az ország maga mögött a görög, portugál és spanyol mutatót, az egy főre mért költés tekintetében az uniós átlaghoz mérten még mindig 30 százalékos a lemaradás. A lakossági és a kisvállalati körben az internet elterjedtsége igen alacsony, így igazi információs áttörés nem valósult meg gyakran.

Bár az eredmények impozánsak, Steven Frantzen tétlenséggel vádolja a cseh kormányokat. Tapasztalata szerint ugyanis más országokkal ellentétben nem tettek meg mindent a hatékony szabályozási környezet, megfelelő oktatás és a fejlesztések ösztönzése érdekében. A most induló cseh "sulinet" program az IDC vezetője szerint jól rávilágít a kormányzat értetlenségére és az informatika korántsem előkelő helyére a prioritások között. Ígéretesen indultak az előfizetői díj nélküli internetszolgáltatók is, jelenleg a piac azonban a korábbi monopolszolgáltató Cesky Telecom és az internteszolgáltatók közötti megállapodásra vár a díjak tisztázása végett, és folyik a vita az ADSL-szolgáltatás beindításáról is. A jövőbe tekintve az IDC-nél úgy látják, hogy az árvizek csak késleltetik a beruházásokat; lényegi kiesés nem tapasztalható, így a további növekedésnek megvannak az alapjai. A hazai szolgáltatók magas piaci részaránya ugyanakkor várhatóan módosulhat, hiszen az olvadó árrések csak a méret növelése mellett tesznek lehetővé gazdaságos működést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.