BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hangfelismerő ScanSoft

Bár egyre növekvő érdeklődés tapasztalható a szövegfelismerő szoftverek iránt, a folyamatosan csökkenő árak következtében a piac mérete gyakorlatilag állandó. Tavaly és az idén is mintegy 30 millió dollárnyit értékesítettek a magyar fejlesztésű Recognita alapjaira épülő OmniPage szövegfelismerő szoftverekből - fogalmaz Reszler Ákos, a terméket itthon fejlesztő és forgalmazó ScanSoft-Recognita Rt. vezérigazgatója. A hosszas felvásárlási sorozaton túljutott cég jelenleg az amerikai tőzsdén szereplő ScanSoft kizárólagos tulajdona, Magyarország azonban fontos helyszínné vált ebben a cégstruktúrában is. A szöveg- és képfelismeréssel kapcsolatos alkalmazások fejlesztésével összesen ugyanis mintegy száz mérnök foglalkozik, akikből hetven Budapesten található. A ScanSoft másik fontos területét adó hangfelismerési rendszerek fejlesztése pedig Gentbe összpontosul. A hazai vezérigazgató szerint ugyanis az amerikai vállalat stratégiája egyre nagyobb teret enged a cég európai egységeinek. Ezt a törekvést erősíti a társaság felvásárlási stratégiája is. A szövegfelismerők körében meglévő 70-80 százalékos részesedésük ugyanis a piacon egyedülálló módon már nyolcadik éve folyamatos nyereségtermelést tesz lehetővé. Ennek alapján úgy számolnak, hogy az általános gazdasági lanyhulás hónapjaiban megvalósított terjeszkedés a soron következő fellendüléssel igen jövedelmezőnek bizonyul majd.

A közelmúltban bemutatott OmniPage 12. verziója már több mint szövegfelismerő, lehetőséget ad ugyanis, hogy pdf-formátumú fájlok is megnyithatók, szerkeszthetők legyenek, sőt közben az állomány elemeire rá is lehet keresni. A pdf-formátumot meghonosító Acrobat jelenleg világszerte 220 milliósra becsüli az Acrobat Reader, azaz a cég ingyenes dokumentumolvasó rendszerének felhasználói táborát, így az igény potenciálisan jelentős. Az OmniPage így személyes és irodai felhasználásra kifejlesztett verzióban is elérhető. Magyarországon ebből mintegy ezer-ezerkétszáz darab fogy éves szinten a cég közlése szerint. A nyugati és főleg az amerikai piacok nagyobb hatékonyságát a vásárlóerőben lévő különbségektől függetlenül az is indokolja, hogy ott az értékesítés jelentős részben dobozos szoftvereket áruló szakboltokban történik.

Ennek tudható be, hogy az amúgy 114 nyelv felismerésére és kétoldalas könyvek digitalizálására alkalmas OmniPage számos alkalmazása csak nagyobb nyelveken férhető hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.