BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan terjed a GPRS

A vártnál sokkal mérsékeltebb ütemben terjed Nyugat-Európában a GPRS, vagyis a gyors adatátvitelre alkalmassá tett mobiltelefon-hálózatok használata. A brit Analysys Research szerint az egy-másfél évvel ezelőtt jósolt nagy fellendülést csak mintegy 50 százalékban sikerült teljesíteni a cégeknek. Nyugat-Európa 76 mobilszolgáltatója közül eddig ötven tette alkalmassá rendszerét a gyors adatátvitelre.

A beteljesületlen várakozások hátterében számos tényező áll: kezdetben nem volt a piacon megfelelő számú GPRS-mobiltelefon, az adatletöltésért a szolgáltatók magas díjat szedtek, és nem voltak vonzó adatjellegű szolgáltatások. Az Analysys szerint azonban a legfőbb ok mégis az, hogy a mobiltelefon-szektor a technológia iránti érdeklődést előzetesen nagyobbnak képzelte. A felmérések szerint a kontinens nyugati felében 2001 végén csupán egymillió GPRS-előfizető volt, annak ellenére, hogy már 3,3 millió, ilyen szolgáltatásra alkalmas telefon került az ügyfelek kezébe. A használók döntő többsége ma is olyan üzletember, aki e-mailjeinek olvasására használja a készülékét. Ez arra utal, hogy egyelőre nincs sok olyan GPRS-szolgáltatás, mely az előfizetések számának növekedési ütemét gyorsítaná.

A lassabb fejlődés az előrejelzések móosítására késztette a piackutatókat. Az Analysys például 2001 októberében még arra számított, hogy az idén a nyugat-európai összesített GPRS-bevétel eléri a 800 millió eurót, 2006-ban pedig a 23 milliárdot. Ez év júniusban azonban már csak 16 milliárd eurós összes bevétellel számol 2007-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.