BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Processzorok több szálon

Egyszerre több művelet végzésére specializált, nagy sebességű processzort mutatott be november közepén az Intel. Az új műveletvégző egység előnyeit főleg azok fogják tapasztalni, akiknek egy-egy feldolgozás során eddig gyakran kellett a kijelzett homokórát nézniük, amíg végbement az összes számítási művelet.

Az otthoni, néhány száz megahertzes gépüket továbbra is elégedetten üzemeltető felhasználók számára valószínűleg keveset mondanak egy 3,06 gigahertzes processzor jellemzői, mert az eszköz előnyei elsősorban a gazdag médiatartalmat igényelő feladatkörök ellátásában jelentkeznek. A számos, mozgóképi és hangos (zenei) szekvenciát tartalmazó feldolgozások önmagukban is rendkívül számításigényesek, ha ezeket ráadásul más műveletekkel is kombinálni kell, akkor ma még gyakorta jelentkeznek fennakadások. Ezek kiiktatását szolgálja a többszálú feldolgozás ("multithreading"), amikor a gépen egyszerre több feladat megoldását vagy több program egyidejű futtatását teszik lehetővé. Ilyen műveletek során gyakran adódnak holtidők, amikor például a feldolgozás céljára adatokat kell keresni a merevlemezen, vagy a hálózati hozzáférést kell végrehajtani. Eddig hasonló alkalmakkor a feldolgozóegységnek hosszabb ideig kellett tétlenül várakoznia, kritikus alkalmazásoknál pedig több processzort kellett használni. A többszálú feldolgozás során a korábban kihasználatlan időket lehet hasznosítani, mégpedig úgy, mintha a végrehajtandó feladatok részére külön-külön processzor állna rendelkezésre,

holott valójában csak egy ilyen egység van a PC-ben. Az eljárás előnyeit a felhasználó úgy fogja érzékelni, hogy a gépe a háttérben is bonyolult, időigényes műveleteket végez (például letöltést, kódolást, vírusellenőrzést, másolást, titkosítást, tömörítést), amíg őt az előtérben maradéktalanul kiszolgálja.

A termék várható keresettségét az Intel arra a felmérésre vezeti vissza, amely szerint a felhasználók 75 százaléka szokott egy időben több feladattal is foglalkozni, a mérnökök által "multitasking" néven ismert eljárás keretében. Felhasználók gyakran másolnának például a háttérben CD-ket, míg az előtérben aktuális feladatokkal foglalkoznak, az igazi többszálú feldolgozás nélkül azonban erre kevesen mertek vállalkozni.

A 0,13 mikronos elemméretek szerinti technológiával készülő, 3,06 gigahertzes Pentium 4 processzort azon közlemény keretében jelentették be, hogy az máris kapható a világ számos vezető számítógépgyártójának készülékébe építve. A műveletvégző egység használható olyan működtető ("operációs") rendszer környezetében, amely támogatja a többfeladatos ("multitask") feldolgozást, ilyen például a Windows XP vagy a Linux. Az eszköz adottságait maximálisan kihasználó alkalmazások között említi a gyártó a zenekeverést vagy a videoszerkesztést. Jelentős időmegtakarítás érhető el általa a pdf-, vagy PowerPoint-anyagok készítésénél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.