BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régió it-piaca még bővül

A kelet-közép-európai térség informatikai piaca még 2003-ban is két számjegyű növekedéssel számolhat - derül ki az amerikai IDC piackutató cég legfrissebb felméréséből. A fő hajtóerő a privatizáció és a külföldi befektetések mellett a küszöbönálló EU-tagság infrastrukturális elvárásaihoz való igazodás. Magyarország a legtöbb mutatóban a felső középmezőnyben található.

A régióban tavaly 11,6 százalékkal bővülhetett a piac, így az együttes költés informatikai eszközökre és szolgáltatásokra elérte a 15,9 milliárd dollárt. Az IDC számításai szerint a piac az idén 17,7 milliárdosra nőhet. Az ezt ösztönző tényezők sorában a privatizáció, a távközlési liberalizáció és a külföldi befektetések mellett kiemelt szerepet kap a küszöbönálló EU-tagsággal összefüggő technológiai korszerűsítések gerjesztette kereslet. Az egy évvel korábbihoz képest tavaly Oroszország növelte legnagyobb arányban, 30 százalékkal informatikai költését, az éllovasok közé tartozott még Lengyelország 19, Csehország 14 és Magyarország 10 százalékkal.

Miközben ma még az informatikai befektetések zöme a hardverágazathoz kapcsolódik, fokozatosan bővül a kereslet a szoftver és a szolgáltatások iránt. A főként a személyi számítógépekhez és perifériáikhoz kapcsolódó hardverköltés aránya tavaly még elérte az 50 százalékot, az idén már várhatóan 48-ra mérséklődik. A térség fejlettebb piacain ugyanis az alap-infrastruktúra már kiépült, a cégek többsége ma a hatékonyságot javító szoftveres és szolgáltató jellegű megoldásokra költ inkább. A PC-központúság jellemzi a régió informatikai piacát, ahol tavaly 5,4 millió személyi számítógép talált gazdára, mennyiségben 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az árak jelentős lemorzsolódásának tulajdoníthatóan a szállítók árbevételben viszont már csak 7,2 százalékkal könyvelhettek el többet, mint tavalyelőtt.

Noha elterjedtségben még elég távol van a nyugat-európai mutatóktól, tavaly látványosan élénkült a kereslet a hordozható számítógépek iránt, főként a kis- és középvállalkozások növekvő vásárlásainak hatására.

A PC-piac éves növekedési ütemét a felmérés 14,1 százalékra teszi, így 2007-ben várhatóan 10,42 millió számítógép találhat gazdára a térségben. Ezen belül a hordozható gépek növekedési üteme elérheti a 22 százalékot is.

A szoftverpiac(dobozos eladások) 2002-ben 18,3 százalékkal, 2,65 milliárd dollárra nőtt, az idén további 16 százalékkal bővülhet. Részaránya a teljes informatikai költésen belül megközelítette a 17 százalékot. Míg informatikai szolgáltatásokra a térség országaiban tavaly együttvéve 4,1 milliárd dollárt fordítottak, 17 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Ezzel együtt is még jelentős a lemaradás Nyugat-Európához képest, ha az infokommunikációs beruházásokat a GDP-hez vagy egy főre vetítve tekintjük - állapítja meg a felmérés. A térség országainak egy jelentős része a GSP-nek még mindig kevesebb mint 2 százalékát fordítja technológiai korszerűsítésre, szemben a nyugat-európai 3 százalékos átlaggal. Kedvező ellenpélda Csehország, ahol ez a mutató 3,1 százalék. Ez egy főre jutó költésben még nagyobb a lemaradás, hiszen a nyugat-európai átlag eléri a 700 dollárt, míg a régióban e tekintetben éllovasnak számító Szlovéniáé alig haladja meg a 200 dollárt, a sereghajtó Ukrajnában pedig mindöszsze 13 dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.