BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-jeggyel utazunk majd

Egységes, intelligens kártya alapú elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetési feltételeinek megteremtéséről írtak alá szándéknyilatkozatot a közelmúltban. A rendszernek a tömegközlekedési eszközöket igénybe vevő utasok számára is vonzónak kell lennie, de figyelembe kell vennie a hazai közlekedési társaságok igényeit is.

A hagyományos papír alapú bérletet és jegyet kiváltó intelligens kártya alapú rendszer ma már több nyugati, északi (skandináv) és keleti országban megvalósult. Magyarország egyes területein kísérletképpen, elszigetelten már volt példa ilyen elektronikus alkalmazásokra, ám ezek nem voltak egységesek, így országos méretekben kezelhetetlenek maradtak.

A szándéknyilatkozat aláírása jelentős kezdeti lépés az egységes integrált fejlesztés végrehajtásához, amely - összetettsége miatt - több tárca, közigazgatási szervezet, szolgáltatóvállalat, illetve a bankszféra összehangolt erőfeszítését teszi szükségessé. A rendszer hozzájárulhat, hogy az utazóközönség által igénybe vett közlekedési szolgáltatások díjainak elszámolása a ténylegesen igénybe vett szolgáltatási teljesítmény alapján menjen végbe.

Szakértői szintű egyeztetések folynak olyan technikai követelményrendszer kidolgozására, amely megfelel az egyes közlekedési szolgáltatócégek eltérő igényeinek, és megteremti a rendszer továbbfejlesztésének a feltételeit.

A fejlesztőmunka lépcsőzetesen, a hazai (vállalati, saját és állami), továbbá bevonható külső (EU-, illetve külföldi) források bevonásával valósulhat meg.

A Budapest és térsége tömegközlekedésében tervezett bevezetés - a fejlesztés legnagyobb lépcsőjeként - kedvező finanszírozási viszonyok esetén már 2004-2006-ban működhet. A beruházás legalább hatmilliárd forintba kerül. A rendszerhez kapcsolódást biztosító kisebb költségű, vidéki fejlesztések nagyrészt az egyes területi közlekedési szervezetek önfejlesztési törekvéseitől és forráslehetőségeitől függenek. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.