BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Exponenciális növekedés előtt az MMS

A GSM-korszak nélkülözhetetlen fejlődési állomása az MMS. A multimédiás tartalmak küldésére képessé tévő mobilszolgáltatás ugyanis a vezeték nélküli telefonos kommunikáció új dimenzióit tárja fel. Kezdetben a mobiltelefon ugyanis csak hangátvitelre volt alkalmas, ez később az SMS által szöveges üzenetküldéssel bővült. A Westel tavaly világelsőként bemutatott MMS-szolgáltatása pedig már színes képek, sőt rövid filmek telefonon keresztüli küldését is lehetővé teszi, sőt a Westel ügyfelei tavaly novemberben már rövid, 10 másodperces videofájlokat is küldhettek MMS-ben. Az új szolgáltatások ízelítőt adnak a harmadik generációs rendszerek lehetőségeiből, így közelítve a nagy távlati célhoz, a valós idejű színes mozgóképátvitelhez.





A fényképezőgéppel ellátott telefonok és az általuk működő MMS minden bizonnyal nem váltja ki az SMS-t, de jó esély van arra, hogy forgalmát és értékét tekintve felnőjön az évek óta igen népszerű szolgáltatás mellé. Szakemberek ugyanis exponenciális növekedést várnak az MMS-ek terjedésében. Ennek előfeltétele azonban a szolgáltatásba bekapcsolódni képes telefonok számának növekedése. A Westel a növekvő igényre reagálva jelenleg már 15-féle színes kijelzős, MMS-fogadásra képes készüléket kínál. Előrejelzések szerint ugyanis idővel a jelenlegi telefonok csaknem mindegyikét ilyen készülékre kívánják cserélni az ügyfelek. Ha pedig a hazai piac eléri a "kritikus tömeget", az MMS láncreakciószerűen kezd majd terjedni.



Az ugrásszerű növekedés elsősorban az e technológiához kapcsolódó megannyi újszerű és értékes szolgáltatásnak lesz tulajdonítható. Ha pedig az MMS széles körben a hétköznapok részévé válik, számos további szolgáltatás jelenik meg, újabb és újabb felhasználókat vonzva.



Érdemes röviden számba venni tehát a távlati lehetőségeket. Jelenleg a személyközi MMS-küldés a legmeghatározóbb. Ez tipikusan a nyaralásról, egyéb élményekről készített képek küldését jelenti, és feltehetően a jövőben is egyre elfogadottabb formája lesz majd a kommunikációnak.



Igazán nagy fejlődés azonban az úgynevezett félipari szolgáltatások körében várható. Erre kínál példát a Westel által indított infoMMS-szolgáltatás, amely az előfizetőknek naponta sematikus Magyarország-térképpel szemléletessé tett időjárás-jelentést és négy-öt színes képpel illusztrált fontos hírt küld a telefonjára. A tartalomszolgáltatókkal folyó tárgyalások nyomán nemsokára számos egyéb formában is értékes információhordozóvá válik az MMS. Így például a használt autó iránt érdeklődő minden reggel néhány képet kaphat telefonjára az előzetesen kiválasztott kategó-riában megjelenő új kínálatról. Szintén lehetőségeket rejt az erotika és a vagyonvédelem is. Ez utóbbi szolgáltatás keretében az előfizető otthoni riasztóberendezése egy webkamerával van összeköttetésben, és mihelyst a riasztó jelez, a kamera bekapcsol, és a telefonon keresztül láthatóvá válik az otthon. Szintén ígéretes lehetőség az MMS által, hogy a szórakozni vágyók az egyes szórakozóhelyekre az ottani webkamera által bepillantsanak és eldöntsék, hogy a zene vagy a társaság vonzza-e őket. Esti műsorajánlók, naptári emlékeztetők szintén érkezhetnek ilyen formában.



A Westel az MMS-használókat internetes felülettel (www.777mobil. hu) is segíti. Mivel a mobiltelefonok memóriája igen korlátozott, illetve bővítésük igen drága, az itt regisztrált felhasználók saját virtuális albumukba a készített képeket tárolni tudják, illetve a világháló segítségével másoknak is meg tudják mutatni. Lehetőség van továbbá a kényelmes és gyors képszerkesztésre is, így például rövid szöveggel lehet ellátni a felvételeket. A felhasználók itt ráadásul előre elkészített sablonképekből is választhatnak, és az internetes felületen könnyen szerkesztett MMS üzeneteket küldhetnek. Jelenleg napi néhány ezer letöltés történik a rendszeren, de a forgalom időről időre érezhetően élénkül.



Az MMS hazai meghonosítása megerősítette a Westel pozícióját a világ élvonalbeli mobilszolgáltatói között. Tavaly április 18-án ugyanis a világ GSM-szolgáltatói között elsőként mutatta be az MMS-t, a hazai piacvezető mobilszolgáltató ráadásul a szolgáltatást már az első pillanattól Dominó feltöltőkártyás ügyfelei számára is elérhetővé tette. A fejlődés további lépéseként tavaly júliusban a GPRS csomagkapcsolt adatátvitel mellett az MMS-re is megvalósították a roamingot, immáron a magyar állampolgárok által látogatott fő országok mindegyikében fogadhatók és küldhetők multimédiás üzenetek. Az elmúlt év októbere újabb MMS-hez kapcsolt fejlesztést hozott. A képek ugyanis WAP-os készülékekkel is megtekinthetők lettek. Az MMS meghonosítása terén tett lépéseket értékelve és az ehhez kapcsolódó marketingmunka elismeréseként a Távközlési és Informatikai Marketing Fórum szervezőbizottsága 2002-ben az MMS bevezetésének kommunikációját az Év infokommunikációs üzleti alkotása díjjal tüntette ki, a premier által ugyanis a célcsoportban 67 százalékos ismertséget sikerült elérni. A fejlesztések azonban az idén sem álltak meg: március közepétől itthon a Westel ügyfelei a másik két mobilhálózatba is küldhetnek, illetve onnan fogadhatnak fényképet és hangokat tartalmazó MMS üzeneteket. Jelenleg a Westel túl van már az egymilliomodik mobiltelefonos MMS-letöltésen, s a lehetőségek és az ügyfelek folyamatosan növekvő száma jelentős fellendülést vetít előre.



A piacot ismerő szakértők becslése szerint az MMS 2006-ra már 26,9 milliárd dollár bevételt hoz az európai mobilszolgáltatóknak, és ez a mobilüzenet-küldésből származó szolgáltatói bevételek 66,3 százalékát teszi majd ki. Európában tehát minden négy elküldött mobilüzenetből három éven belül legalább egy MMS lesz.

(X)



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.