BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló mutató

Egy év alatt 10 százalékponttal, 82 százalékra nőtt az internetkapcsolattal rendelkezők aránya az 5-nél több főt foglalkoztató hazai cégek körében - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Westel és a Sun Microsystems Magyarország együttműködésével megvalósuló negyedéves felméréséből.

Az előfizetési típusok közül továbbra is a legnépszerűbbek a szélessávú, elsősorban az ADSL-kapcsolatok az analóg, tárcsázásos lehetőség rovására. Az ADSL-technológiával csatlakozók aránya egy év alatt több mint duplájára nőtt, jelenleg az 5 fő feletti cégek 17 százaléka éri el a világhálót ADSL-vonalon keresztül. A kapcsolattal már rendelkező vállalatok 27 százaléka tervezi az internetelérés sávszélességének növelését a következő egy évben.

Az internetet a legkevésbé a mezőgazdasági és a vendéglátással foglalkozó kisvállalkozások hasznosítják. A mezőgazdaság elmaradottsága az informatikai eszközökkel való ellátottság, azok használata és az informatikai ismeretek területén kétségkívül jelentősen gyengíti az ágazat versenyképességét, az ún. "abszorpciós" készségét a támogatások fogadására, elszámolására az EU-csatlakozást követően - állapítja meg a felmérés. Az internet és az internetes alkalmazások térnyerésével egyre inkább előtérbe kerülnek a mind gyakrabban jelentkező biztonsági problémák.

Habár a vállalatok többé-kevésbé felkészültnek tűnnek a számítógépes vírustámadások kivédésére, ezek a veszélyek még nem tudatosodtak, így csak relatíve kis arányban kezdtek alkalmazni olyan megoldásokat, mint behatolásfigyelés, archiválás, titkosítás.

A felmérés alapján az informatikai biztonsági problémák közül a vállalatok leggyakrabban a vírusokkal találkoznak. Az állandó fenyegetettség ellenére a hazai cégeknek csak 80 százaléka használ vírusirtó programokat. A társaságok fele készít biztonsági (back-up) mentéseket adatállományáról, míg it-biztonsági előírásokat írott formában a megkérdezett cégek kevesebb mint 14 százaléka állított össze.

A második leggyakoribb viszszaélés a rendszerbe való jogosulatlan behatolás. A weboldalak külső módosítása, valamint a domainnévvel való visszaélések kifejezetten ritkának számítanak. Az interneten keresztüli illetéktelen behatolások ellen tűzfallal csak minden harmadik cég védekezik. (VG)



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.