BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó bérek az it-szektorban

A cégek 61 százalékánál az informatikai kiadások 25-50 százalékát a bérekre fordítják - derül ki a Meta Group tanulmányából. Egy évvel ezelőtt a válaszadóknak csak 40 százaléka helyezte ugyanebbe a kategóriába a munkatársak összesített bérköltségét. A piackutató szerint az informatikai fizetések viszonylag stabilak maradtak, miközben a vállalati informatikai büdzséket csökkentették, vagy csak az egy évvel korábbi szinten tudták tartani.

A bérek továbbra is emelkednek, de a növekedés üteme lassul. Az alapszintű informatikai fizetések esetében a Meta Group csupán 5 százalékos keresetnövelést mért, a speciális képzettséget igénylő munkaköröknél azonban gyakori a 8-10 százalékos emelkedés. A piaci várakozások további bővülésre utalnak, hiszen míg egy évvel ezelőtt a válaszadók 22 százaléka, most a felmérésben részt vevők 26 százaléka gondolta úgy, hogy az előttünk álló 12 hónapban a bérköltségek nőni fognak. Eközben az informatikára fordítható éves keretösszegek várhatóan tovább csökkennek. A piacelemzők ezért arra számítanak, hogy a fizetéseket a cégek még úgy is emelni fogják, hogy emiatt más területekről csoportosítanak át összegeket.

A vállalatoknál a technológiai képzettségű és beosztású alkalmazottak továbbra is jobban keresnek, mint a más területeken dolgozó munkatársaik. Azoknak a cégeknek az aránya, melyek ezt az alapelvet követik, a felmérés szerint jelenleg 75 százalék, miközben egy évvel ezelőtt még csak 67 volt ez az arány. Ez már ismét közelít a 2000-es rekordévhez, amikor a vállalatok 80 százaléka anyagilag jobban megbecsülte az informatikusait, mint más alkalmazottait.

A szakértők szerint a magas bérek oka elsősorban az, hogy a cégek számára kulcsfontosságú informatikusok megtartása nehéz, annak érdekében anyagi áldozatot kell vállalni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.