BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar változat júliustól

Alig egy hónappal a bevezetés után Magyarországon már több százan töltötték le az internetről a Microsoft legújabb szerveroperációs rendszere, a Windows Server 2003 180 napos próbaváltozatát - tájékoztatta lapunkat Székely Tamás, a Microsoft Magyarország Kft. marketingigazgatója. Hozzátette: júliustól várnak nagyobb felfutást az értékesítésben. Erre az időpontra várható a magyar nyelvű verzió megjelenése, de mint mondja, a szervertermékeknél ennek kisebb a jelentősége, mint a kliens alapúaknál. A kis- és középvállalati ügyfelek közül az OSL-licenckonstrukcióra előfizető több mint 600 ügyfél automatikusan megkapja a termékfrissítést.

Április végén zárult le az amerikai szoftveróriás történetének eddigi legnagyobb szoftverfejlesztési projektje, amelyben a szerveroperációs rendszeren kívül új adatbázis-kezelőt, az SQL Server adatbázisszoftver "vállalati kiadásának" 64 bites változatát, valamint a Visual Studio.Net 2003 fejlesztőeszközt bocsátotta ki. A projekten három éven át 5000-nél több fejlesztő és több mint 2500 tesztelő dolgozott, önmagában a biztonsági elemek fejlesztésére 200 millió dollárt meghaladó összeget fordítottak. A termék bevezetésére világméretekben szervezett konferenciákra mintegy 200 ezer embert hívott meg a cég.

Amerikai piackutatók 2003-at a Microsoft történelmi évének tekintik, hiszen az idén a már említetteken felül a vállalati felhasználást támogató több új termék jelenik meg, köztük az irodai rendszer 2003-as változata. A kampány nyitórendezvényén, San Franciscóban Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója az új szerver operációs rendszerét azoknak a cégeknek ajánlotta, amelyek a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben "kevesebbel többet" akarnak. Piackutatókra hivatkozva elmondta, a vállalati felhasználók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, amikor éves informatikai költésüknek 70 százalékát kell a meglévő rendszerek karbantartására fordítani, és csak a fennmaradó 30 százalék jut új beruházásokra. Kívánatosnak inkább azt tartanák, ha legalább 45 százalék maradna új technológia beszerzésére.

A termék fő erényének elődeivel (Windows NT 4.0, valamint a Windows Server 2000) összehasonlítva a jobb méretezhetőséget, menedzselhetőséget emelte ki, s hozzátette, a többletfejlesztések nyomán az eddigi legbiztonságosabb operációs rendszerét alkotta meg a cég.

A Forrester Research elemzője, Frank E. Gillett kifejtette, hogy a jövőben az informatikai beruházásoknál is kulcskérdés lesz a hatékonyság. Mint mondta, egy-két év múlva a felhasználó cégek termékváltás iránti igényét nem az motiválja majd, hogy csak úgy önmagában új terméket szeretnének a korábbinál több funkcióval, hanem hogy az új termék egyben járuljon hozzá a vele bármi módon összefüggő bérköltségek csökkentéséhez is.

Kérdésünkre, hogy mennyiben veti vissza a termék értékesítését az a tény, hogy néhány hete kiszivárgott az internetre a szervertermék telepítéséhez szükséges kulcs, amely megkönnyítheti a kalózmásolatok terjesztését, némileg kitérően válaszolt. Mint mondta, Amerikában a cégek igenis adnak rá, hogy ne használjanak illegális szoftvertermékeket, ott egyáltalán nem fogja befolyásolni a piacot. Máshol előfordulhat, de ott is csak azok esetében "érdemes" az illegális eszközhöz folyamodni, akik nem tartanak igényt a későbbi terméktámogatásra. A kalózmásolatok a jövőben kiadott javításokat sem tudják majd letölteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.