BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszállítói üzletek

Az EU-hoz való csatlakozás várhatóan fel fogja erősíteni a vállalatirányítási rendszerek (ERP) iránti keresletet, főként azon vállalatok körében, amelyek multinacionális cégek harmadik, negyedik lépcsős beszállítói. Ezeknek a vállalkozásoknak ahhoz, hogy megőrizhessék beszállítói szerepüket, erőteljes fejlesztéseket kell megvalósítaniuk infrastruktúrájukban, beleértve az informatikát is - hangsúlyozza Tusor Tibor, a KFKI ISYS ügyvezető igazgatója.

A piac bővülésének másik területe az ERP-rendszerekben az évek alatt egyre növekvő adatvagyon még hatékonyabb kiaknázása lehet. Ezt az igényt ugyan az informatikai cégek régóta hangoztatják, mégis úgy tűnik, hogy a vállalatok vezetői csak az utóbbi időkben érzik a súlyát annak, hogy megfelelő vezetői információs rendszerre alapozva hozzanak döntéseket - teszi hozzá.

A piramis csúcsán található nagyvállalatok már kialakították vállalatirányítási rendszerüket.

Ebben a körben már nem az a kérdés, hogy szükség van-e integrált informatikai megoldásra. Más igényeik vannak. Ezeket a több éve használt rendszereket felül kell vizsgálni, megnézni, mennyire fedi le ma az adott vállalat üzleti folyamatait. Hiszen 5-10 év alatt egy szervezet, illetve a működési mód gyakran nagy változásokon ment át, amit a vállalati folyamatokat átfogó ERP-rendszernek is követni kell.

A ERP-szállítók többsége kialakította a kis- és középvállalatoknak szóló megoldásait is, de ezzel nem egyszerű feladatot vállaltak magukra. Hiszen egy kisvállalat folyamatait ugyanúgy meg kell ismerni, mint egy multiét, ugyanúgy rá kell találni a fájó pontokra és a problémák megoldására, és itt is a legmegfelelőbb vállalatirányítási megoldást kell kialakítani. Ráadásul ezeknek a cégeknek kevesebb erőforrásuk, kisebb költségvetésük van a rendszer bevezetéséhez.

A nemzetközi szinten ismert nagy vállalatirányítási rendszerek - amelyek Magyarországon is jelen vannak - között nincs, nem lehet nagy különbség funkcionalitás tekintetében, hiszen gyártóik évtizedek óta fejlesztik, bővítik rendszereiket a felhasználók igényeinek megfelelően. Lefedik az alapvető vállalati folyamatokat, alkalmasak a mind az országhatárokat, mind a vállalat falait átlépő kapcsolatok kezelésére. A szállítóknak így más megkülönböztető jegyeket kell találniuk. Ezek lehetnek például az iparági sajátosságokra választ adó megoldások és ehhez kapcsolódó bevezetési módszertanok.

De egy adott iparágon, vállalattípuson belül is minden felhasználó más és más. Egyéni, személyes igények lépnek fel akkor, amikor például egy vezető egy jelentést akar látni cége, részlege aktuális helyzetéről. Fontos tehát, hogy mind a termék, mind a bevezetést végző csapat kellően rugalmas legyen az ilyen típusú igények kielégítésére.

A KFKI ISYS Informatikai Kft. a KFKI-csoport tagja. A jelenleg 70 főt foglalkoztató cég vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, valamint az ipar, a kereskedelem és szolgáltató cégek számára nyújtott vezetői és informatikai tanácsadással foglalkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.