BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finisben a Citro-projekt

Szeptemberben fejeződik be az EU egymillió eurós támogatásával, három ország - Magyar-, Olasz- és Spanyolország - 11 tagú konzorciumának részvételével tavaly indult kutatás-fejlesztési program, a Citro (Clustering Individual Trucks Owner). A fuvarozó kis- és középvállakozókat segítő projektet Magyarországon július 4-én mutatják be.

A rendszer élesben legkésőbb jövő év elejétől startol a projektben részt vevő országokban. A kutatás célja, hogy feltérképezze a közúti kis és közepes teherfuvarozó vállalkozások informatikai megoldásait. Meghatározza azokat a fő motívumokat, amelyek az európai és a hazai piacon előfordulnak. Integrálja a meglévő információtechnológiai eszközöket egy olyan rendszerbe, amely hatékony segítséget tud nyújtani a közúti árufuvarozásban, és ezáltal segíti a vállalkozásokat versenyképességük megőrzésében. Elősegíti a közúti kis és közepes teherfuvarozó vállalkozások csoportba szerveződésének lehetőségét. Segíti a vállalkozásokat az EU-csatlakozás követelményrendszeréhez való alkalmazkodásban. Célja továbbá a modern szervezeti struktúra kialakítása, a kockázatok és hibák csökkentése, a működési feltételek javítása, a nemzetközi kapcsolatok kialakítása, valamint a legjobb megoldások alkalmazása a fuvarozás bármely területén.

A program előzménye, hogy a szállítmányozási vállalatok és csoportosulások irányítása új kihívásokkal kell szembenézzen. Ezeket a követelmények és az ajánlatok tekintetében, valamint földrajzi értelemben növekvő piac állítja fel. Az egyéni és kis fuvarozóvállalatok a maguk rugalmas irányítási szerkezetével sikeresen működhettek az elmúlt évtizedekben az egyszerű, az igény és ajánlat közötti, többségben szimpla kapcsolatokkal rendelkező piacon. A kisvállalkozásoknak azonban szinte lehetetlen lépést tartaniuk a nagyobb vállalatokkal, a költségekben és új technológiákba való befektetésekben. Az új "általános piac" nyomán át kell értelmezni a szállítási szektort: a közúti szállítmányozási szolgáltatás valamenynyi ellátója számára követelménynyé válik az elsősorban az állomány- és megrendeléskezelést magában foglaló integrált rendszer. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.