BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsítana a PC-expressz

A tervezettnél lassabban, de a héten várhatóan már megindulhat a kormányzat által támogatott, a hazai számítógépes ellátottság növelését célzó egyik program, a Sulinet Expressz. Az eszközöket szállítók és a finanszírozási hátteret nyújtó pénzintézetek változatos akciókkal készülnek a vásárlásra jogosultak megnyerésére.

A fővállalkozók egy része már aláírta az Oktatási Minisztériummal a megállapodásokat, és a viszonteladók árulni kezdik a Sulinet Expressz keretében vásárolható számítástechnikai eszközöket. Az adókedvezményes konstrukció beindítása nem volt zökkenőmentes, a szervezésben részt vevő minisztériumok május 26-ra harangozták be a kezdést, az eszközök döntő többsége viszont csak három héttel ezután vált elérhetővé. A hivatalos dátum ugyanis csak a fővállalkozói szerződések megkötésének elkezdését jelentette, az egyes cégek nem egyszerre teszik elérhetővé a konstrukciót. A számítógépek és egyéb eszközök árusításához szükséges hologramos logók már kint vannak a viszonteladóknál, a gépek megvásárolhatóak - mondta lapunknak Scharek Viktor, a hazai PC-eladásokat vezető Hewlett-Packard Magyarország kereskedelmi igazgatója. A társaság termékeit országszerte értékesítő partnerek mindenhol egyforma feltételeket kínálnak. Ez nemcsak a készpénzzel, egy öszszegben fizetőkre, hanem a bérleti, hitelt is tartalmazó konstrukciókra is vonatkozik. A HP a viszonteladókkal közösen, egységes feltételekkel kötötte meg az alkalmazott áruhitelekre vonatkozó szerződéseket.

A fővállalkozók külön akciókkal is készülnek a potenciális vevők meggyőzésére. A saját márkájú gépeit is ajánló Albacomp Rt. a K&H Bankkal már ki is dolgozott egy bérleti konstrukciót, a hároméves kedvezményhez - tudtuk meg Deme Csaba kereskedelmi igazgatótól. A miskolci Szinva-Net Kft. ingyenes oktatószoftverekkel látja el a kínálatba tervezett számítógép-összeállításokat - mondta el lapunknak Vinnai János ügyvezető igazgató. Hozzátette: reméli, hogy ezt a kampányt hamarosan követően elindulhat a munkavállalói PC-program is. Tapasztalatai szerint ezzel kapcsolatban ma még sokan nem látnak tisztán, sőt számos olyan cégről tud, amelyik egyáltalán nem hallott a programról. Mint ismert, a cégek ez év január óta kedvezményes feltételekkel vásárolhatnak alkalmazottaik számára számítógépeket.

Az igénybe vehető adókedvezmények feltételei a Sulinet Expressz programnál is kisebb zavarokat okoztak. Kezdetben ugyanis nem kapott nagy nyilvánosságot az a kitétel, mely szerint az évi 60 ezer forintos adójóváírást a beharangozott három helyett csak az első évben veheti igénybe az, aki nem hitelre veszi az eszközöket. A Világgazdaság érdeklődésére viszont az oktatási tárcánál felállított információs központban elmondták, hogy a legfeljebb 60 ezer forintos kedvezmény minden olyan évben igénybe vehető, amelyben a vevő ezt meghaladó összegért a program feltételei szerint számítástechnikai berendezést vásárol. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a számítógépes konfigurációk frissítésére - például egyes hardverelemek cseréjére vagy bővítésére - fordított összegek is feljogosítják a vevőt az adójóváírásra. Ugyanakkor az évi 60 ezer forint igénybevétele esetén a vevőknek tiltják, hogy az adott naptári év végétől számított három éven belül a berendezéseket eladják, bérbe adják vagy apportálják. Erre a tilalomra a programban részt vevő kereskedőknek kell felhívniuk a vevők figyelmét, sőt erre vonatkozóan nyilatkozatot is alá kell íratniuk.

Nem feltétlenül kell viszont a vevőnek a vásárláskor igazolni, hogy a kedvezményre jogosult. Mint ismert, a program a pedagógusokat, az oktatókat, a hallgatókat és a felnőttképzésben részt vevő magánszemélyeket célozza, valamint azokat a magánszemélyeket, akiknek a gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt. Előfordulhat azonban, hogy a részletre, lízingkonstrukcióban vagy bérletre vásárlóknál a kereskedő a jogosultságot ellenőrzi.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.