BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MVM: élesben a piactér

Májusban már létrejöttek az első eredményes licitek az MVM világhálós piacterén. A felület, illetve a mögötte működő informatikai rendszer felállításakor az volt a legfontosabb alapelv, amit az új villamosenergia-törvény is rögzít, hogy a közüzemi piacon hiányzó vagy felesleges kapacitások beszerzését, illetve értékesítését az MVM Rt.-nek valamennyi piaci szereplő számára átlátható módon kell végezni, a legkisebb költség elvének szem előtt tartásával.

A megvalósításban különös gondot fordítottunk a honlap arculatának kialakítására, illetve - eddig ismeretlen, úttörő kezdeményezésről lévén szó - az érdeklődőket, a leendő felhasználókat segítő információk megfelelő szerkesztésére és közlésére - mondta Lovas Győző, az MVM Rt. kereskedelmi szolgáltatási főosztályának vezetője a piactér indulásakor.

A tervezési folyamat kezdetén meghatározták azokat az alapelveket, amelyeket a rendszernek teljesítenie kell. Így elsősorban olyan internet alapú energiakereskedelmi piactér felállítása volt a cél, amely hirdetőtáblaként működik, csak az információáramlást és a felek egymásra találását segíti, de a tényleges szerződéseket már ezen kívül kötik a felek. Még a látszatát is kerülni igyekeztek, hogy szervezett piacról volna szó. A rendszer nem alkalmas az üzletek elszámolására, mint egy elektronikus tőzsdei kereskedési rendszer, s ennek lehetősége nincs is beleépítve. Fejlesztési alapelv volt a nyitottság, valamint az, hogy olyan eszközt alakítsanak ki, amely a résztvevők könnyű, gyors és diszkriminációmentes kereskedését teszi lehetővé. A piactér szabályzatával szemben értelemszerű elvárás volt, hogy az messzemenően megfeleljen az érvényes törvényi szabályozásnak, illetve az elvárható legmagasabb szintű biztonsági követelményeknek.

A piactéren mindenki névtelenül kereskedik, egyedül a Magyar Energia Hivatal számára adott egy olyan szuperfelhasználói jogosítvány, amellyel azonosíthatja az egyes ajánlatok mögött álló felhasználókat. De adatbiztonsági szempontból ezt csak a rendszert üzemeltető cég székhelyén tudja megtenni, távolról, az interneten keresztül nem tud hozzájutni ezekhez az információkhoz. Az anonimitás mellett ugyanakkor a rendszer teljesen nyitott a regisztrált felhasználók számára, vagyis valamennyi ajánlat és az összes licit nyilvános.

A piactér működésének lényege, hogy a felhasználók, akik jelenleg tizenheten vannak, névtelenül elhelyezhetik ajánlataikat, illetve közzétehetik vásárlási igényüket. Az ajánlattevőknek meg kell határozniuk az ajánlatok lejárati határidejét. Ezen belül a piactéren regisztrált valamennyi felhasználó szabadon licitálhat az adott ajánlatra. Az ajánlatok lejárati határidejét követően a rendszer automatikusan rögzíti az eredményt, s arról a feleket elektronikusan értesíti. Ennek az értesítésnek jogilag kötelező érvénye nincs. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.