BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sulinet Expressz: a bankok többsége áruhitelt kínál

Áruhitel, avagy tartós bérlet? Az előbbi esetben csak egyszer vehetik igénybe a Sulinet programban részt vevők a 60 ezer forintos jóváírást, míg az utóbbinál három éven keresztül élhetnek az adókedvezménnyel. A dolog szépséghibája, hogy a tartós bérletre mindössze egyetlen pénzintézet dolgozott ki eddig konstrukciót, ám kérdés, hogy a forgalmazók hogyan viszonyulnak ehhez a termékhez.

A forgalmazókkal leszerződött bankok többsége akár már holnap fogadni tudná a Sulinet-akcióban részt vevőket, hiszen a konstrukciójuk készen áll. A Sulinet marketingkampánya azonban kicsit előreszaladt, hiszen az értékesítési pontok közül ezzel szemben szinte alig akad olyan, amelyek ki tudnák már szolgálni az oda betévedőket. Ez még egy-két hétbe telhet - vélekednek egyes piaci szereplők.

A hét pénzintézet neve nem okoz meglepetést, hiszen a fogyasztási hitelek piacát eddig is ők uralták. Egyes bankoknál a meglévő áruhiteleiket kínálják az érdeklődőknek, míg mások némileg módosítottak feltételeiken. A számítógép-vásárlást fontolgatónak mindenesetre érdemes lehet több forgalmazót is végiglátogatnia, hiszen a kamatoknál érdemi eltérések mutatkozhatnak, s egy adott üzlet valószínűsíthetően nem az összes hitelkínálatot tudja felvonultatni a vevő számára. A teljes hiteldíjmutató meglehetősen széles skálán, a 23-34 százalékos sávban található - igaz, az adott konzorciumnak jogában áll bármikor változtatni ezen, kedvező irányban -, ám a kamat mellett az igényelhető futamidőt, azaz a konstrukció rugalmasságát is érdemes lehet szemügyre venni.

Ám mielőtt bárminemű vásárlásba kezd az érdeklődő, nem szabad figyelmen kívül hagynia, hogy bár a Sulinet programban az oktatási tárca a készpénzes vásárlás mellett lízing, áruhitel és tartós bérlet lehetőségét említette, addig a gyakorlatban a hétből hat bank áruhiteles konstrukciót kínál. S bár sokáig úgy tűnt, senkinek sem sikerül összeállítania egyéb terméket, a Kereskedelmi és Hitelbank meglepte a piaci szereplőket: egy tartós bérletes konstrukcióval rukkolt elő. A két finanszírozási forma között az a lényeges különbség, hogy miután az áruhitel - az APEH álláspontja szerint - a vásárlás kategóriába tartozik, így a 60 ezer forintra jogosító adókedvezményt egy adott vásárlásnál mindössze egyszer lehet igénybe venni. A tartós bérlet esetében pedig három éven keresztül leírható a 60 ezer forintos összeg. A lízingnél hasonló forgatókönyv valósulna meg, ám a dolog szépséghibája, hogy egyetlen bank sem akadt, amely ezt bevállalta volna, mondván, a lízinget nem természetes személyek részére, s nem 100-200 ezer forint értékű termékekre találták ki, hanem nagy értékű gépek finanszírozásához használják. Igaz, ugyanez a tartós bérlet jellemzője is, éppen ezért egyes piaci szereplők kétségesnek tartják, hogy a disztribútorokkal sikerül zöld ágra vergődni a konstrukciót illetően, s egyetlen életképes konstrukciónak az áruhitelt tartják. Ezt azzal indokolják, hogy a tartós bérlet esetében a gép a disztribútor, avagy a bank tulajdonában marad, az ő készleteiben tartják azt számon évekig, s nem utolsósorban nem kis procedúrát jelent egy ilyen ügylet a forgalmazónak és az ügyfélnek is.

Persze a leleményesebbike ilyen körülmények között is feltalálja magát, s már egyesek úgy látják, hogy a számítógépet "részletekben" vásárolja majd meg az illető, az évekre elszórt vásárlásoknak köszönhetően pedig minden évben élhet az adókedvezménynyel. Ennek bizonyos korlátai vannak ugyan, hiszen egy bizonyos konfigurációval kínálják a gépeket, nem darabokban, ám ezzel együtt némi játéklehetőségre van esély - mutatnak rá a piaci szereplők.

Meglehetősen bonyolult konstrukciót alakított ki a K&H Bank, ám a részleteket várhatóan csak ezen a héten hozzák nyilvánosságra - mondták érdeklődésünkre a pénzintézetnél.

Kezdetben kizárólag áruhitelben gondolkodott a Budapest Bank is, ám nem kizárt, hogy hamarosan tartósbérlet-, esetleg lízingkonstrukcióval rukkolnak elő - mondta kérdésünkre Juhász Szabolcs, a Budapest Áruhitel értékesítési vezetője, ám részletekbe még nem kívánt bocsátkozni. Az áruhitel-konstrukciójukat azonban már kidolgozták: több mint 4 százalékponttal mérsékelték a kamat mértékét. Eszerint az ügyfél 19,9 százalékos kamattal találja szemben magát, amihez félszázalékos havi kezelési költség társul, a futamidő pedig 36 hónapig szabadon választható. Ez 32-34 százalékos thm-et jelent az ügyfél számára. Ezek a kondíciók 200 ezer forint értékű hitelösszegig bezárólag érvényesek, s ez esetben saját erő megléte nem is alapfeltétel. Ez a konstrukció várhatóan az igények közel 95 százalékát lefedi - magyarázta Juhász Szabolcs -, a várakozások szerint ugyanis a megvásárolható termékek ára átlagosan 180 ezer forint magasságában lesz.

Egyelőre áruhiteles konstrukcióval indul el a Postabank is a Sulinet programban, méghozzá a pénzintézet jelenleg is elérhető kondíciói mellett. A kölcsön öszszege 35-500 ezer forint között mozoghat, míg 12, 24, illetve 36 hónapos futamidőt választhat az ügyfél. A kamat évi 19 százalék, a kezelési költség - futamidőtől függően - évi 1, 2, illetve 3 százalék, míg a thm 23,40, 23,60 és 23,70 százalék. Egyéb konstrukciót is tervez a Postabank a későbbiekben, ám egyelőre kész konstrukció csak az áruhitelre van.

Új konstrukciót alkotott a Magyar Cetelem Bank Rt., a Sulinet Expressz hitelük esetében a hasonló futamidejű klasszikus konstrukcióikhoz képest mintegy 5 százalékkal lejjebb mentek, s kezelési költséget nem számítanak fel. Az ügyfél 10-36 hónap közötti időtartamra (10, 12, 17, 24, 30, 36 hónapra) veheti fel ezt a hitelöszszeget, míg a thm - mindegyik futamidő esetében - 29,9 százalékra csökken. A hitel összege 2 millió forintig terjed, 160 ezerig nem kérnek önerőt, utána azonban sávosan változik: 250 ezer forintig a hitelösszeg 10, e fölött pedig már a 20 százalékát kell befizetnie az ügyfélnek.

A CIB Bank a Bevásárlókártyával vesz részt a programban, amely egy rulírozó hitelkeretet biztosít a vásárláshoz, és igényléséhez mindössze egy igénylőlap kitöltése és a személyi igazolvány szükséges. Az alapfeltételek közé tartozik a minimum 50 ezer forintos nettó jövedelem, alkalmazottak esetén 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen, egyéni vállalkozók esetén pedig 3 hónapos folyamatos tevékenység ugyanabban az iparágban. Az éves kártyadíj nélkül számított thm 0-33,98 százalék között mozog, attól függően, hogy a tartozást mikor törleszti az illető. Az igénybe vett összeg teljes egészében kamatmentes - az alaplimit 100 ezer forint, ám ez kérésre bármikor változtatható -, amennyiben a fordulónapon fennálló tartozást teljes egészében határidőre visszafizetik. Ha ennek a törlesztése a beérkezési határidőig nem vagy csak részben teljesül, úgy az igénybe vett összeg teljes egészére hitelkamatot (jelenleg havi 2,5 százalék) számolnak fel. Lehetőség van részfizetésre is, az egy hónapos elszámolási periódusok végén elegendő a fennálló tartozás 10 százalékát visszafizetni, a fennmaradó részt pedig tovább lehet görgetni. Részfizetés esetén természetesen a vissza nem fizetett rész csökkenti a felhasználható keret összegét.

A Credigen Bank is egy módosított áruhitel-konstrukcióval vesz részt a programban, a teljes futamidőre felszámított 4 százalékos kezelési költségtől ez esetben eltekintenek. A hitel összege 50-300 ezer forint között mozoghat, ám alapfeltétel a 30 százalékos önerő megléte is. A futamidőt 6-24 hónap között szabadon választhatja az ügyfél, és 28,1 százalékos kamattal találja szembe magát. Így a thm 32,02 százalék.

Az OTP Bank június végén, július elején indítja el speciális áruhitel-konstrukcióját, amelyet a Sulinetre dolgozott ki. A bank tervei szerint a folyósítható hitelöszszeg 20-500 ezer forint között mozoghat, ám nem zárható ki, hogy bizonyos feltételek megléte esetén a bank eltekint az önerőtől. A futamidő 6-36 hónap között választható, és ennél a konstrukciónál valamivel kedvezőbb kamatozással találkozik az ügyfél, mint a pénzintézet meglévő áruhitelénél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.