BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Verseny középen

A középvállalatokra méretezett vállalatirányítási rendszerek (ERP) magyarországi piacán a következő években fokozódó versennyel lehet számolni. A Microsoft erre szakosodott üzletága ugyanis a közelmúltban megvásárolt dán technológiákkal két éven belül 7-8 százalékos részesedéssel a harmadik hely elérését tűzte ki célul.

A szóban forgó dán technológiák egyike a Damgaard cég által 1998-ban kifejlesztett Axapta, amelyet a második generációs ERP-rendszerek között tartanak nyilván, melyben már megjelennek az internetes és a mobiltechnológiák, az ügyfélkezelési megoldások (CRM) - mondja Schwarcz Zoltán, az Xapt Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Xapt Hungary Kft.-t 2000-ben alapította a Humansoft Kft. a vállalatirányítási rendszer bevezetésére. A termék magyar törvényi szabályoknak megfelelő kialakítása a 2000. év végére fejeződött be, akkorra, amikor a Damgaard egyesült az ugyancsak dán Navisionnel. Az egyesült céget vásárolta azután meg 2002 júliusában a Microsoft. Így jött létre a Microsoft Business Solutions üzletág, amelynek az Axapta a meghatározó vállalatirányítási rendszere.

A dán szoftveresek először magát a fejlesztőeszközt készítették el, ezt az ügyfél is megveheti, s módosítás esetén nem kell nagyon drága szakértői órákat vennie - emeli ki Schwartz Zoltán. A fejlesztés egyik alapgondolata a valódi testre szabhatóság volt. A szakértők azt vallották, nem elég egy meglévő terméket a vevő igényei szerint módosítani, hanem személyre szólóan kell testre szabni.

A terméket a Humansoft egy éve használja, akkor cserélték le Axaptára a korábbi rendszert. A bevezetés négy hónapig tartott, minden szoftverterméket sikerült ennek révén közös adatbázisba szervezni, megszűnt a káosz - mondja Illés Antal, a Humansoft ügyvezető igazgatója.

A cég számára fontos szempont, hogy az üzleti tevékenységgel összefüggő számokat elemzési szintű összefüggésben lássák, a gyakorlati alkalmazásban az analitika és a főkönyv mindig egyezik - húzza alá Illés Antal.

Tapasztalataik szerint a termék mindenekelőtt a több telephelyes, akár több országra is kiterjedő vállalatcsoportok tevékenységének irányítására alkalmas, erős a termelésirányításban, raktárgazdálkodásban, logisztikában.

Az Xapt eddig mintegy 30 felhasználónál telepítette a rendszert. A jelenleg 18 főt foglalkoztató cég forgalma 2002-ben 210 millió forint volt, a 2003-ra tervezett árbevétel 400 millió forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.