BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cél az EU-s források megszerzése

A turisztikai fejlesztésekhez szükséges európai uniós támogatások elnyerését kívánja segíteni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) turisztikai államtitkársága azzal, hogy a közelmúltban 23 pályázó részére 327 millió forint támogatást adott. Ezt a pénzt az eredményes pályázatot segítendő megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére lehet fordítani - foglalja össze az államtitkárság szándékait Pál Béla államtitkár.



A turisztikai pályázatok között az államtitkárság az idei évben kiemelten kezelte, kezeli az Európai Unió támogatásának elnyerését szolgáló lehetőséget, hiszen ez mind az ágazat egészének, mind a jelentős projektet megvalósítani kívánó vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyéb szervezeteknek nagyon fontos - mondja Pál Béla. Éppen ezért a nemzetközi

jelentőségű - egyenként 300-500 millió forint értékű - beruházási tervek előkészítését az államtitkárság 327 millió forinttal segítette. E támogatással sikeres EU-pályázat esetén több milliárd forintos érték valósulhat meg.

A nyertes projektek között található természeti-kulturális értékkel kapcsolatos terv, a szezon meghosszabbítását célzó beruházás, az aktív turizmus lehetőségeinek bővítése, vagy éppen a gyógyvíz felhasználását elősegítő fejlesztés. Mindennek célja a kínálat bővítése, a szolgáltatási színvonal elmelése.

Nagyságrendjében a legnagyobb szabású terveket a Büki Nemzeti Park készítette elő, hiszen itt mintegy 1-1,5 milliárd forintos fejlesztésről lenne szó három helyszínen. Ez a turizmust és az oktatást egyaránt szolgálná. Ebben az esetben szó van egyebek mellett látogatói központ építéséről, tanösvény kialakításáról, közönségszolgálati pontok, kiszolgálóépületek létesítéséről. Mindezzel elérhető lenne, hogy a nemzeti parkban csökkenjen, vagy akár meg is szűnjön a szezonalitás, hiszen a modern, vendégbarát környezetben egész évben lehetne fogadni a látogatókat. Hasonló fejlesztéseket terveznek a Hortobágyi Nemzeti Parkban is, ahol látogatói központ, ökoturisztikai létesítmény épülne. A látogatói központ három fő fejlesztési elemet tartalmaz. Így szó van fogadóépület létrehozásáról, az ottani keskeny nyomtávú vasút felújításáról, illetve a malomházi bemutatóterület és a hozzá vezető kerékpárút megépítéséről.

Eger és Pécs történelmi emlékeit kívánja úgy fejleszteni, védeni, hogy ezzel be is mutassa ezeket az értékeket. A baranyai megyeszékhelyen az ókeresztény temető - mint világörökségi helyszín - bemutatása érdekében épülne kiszolgálólétesítmény. Egerben pedig a történelmi belvárost bővítenék föld alatti turisztikai látványossággal. Ez a pincerendszerben kialakítandó, a város történelmét - az államalapítástól a törökök kivonulásáig - bemutató látványpark lenne.

A hazai vízi turizmus egyik kedvelt helye a Velencei-tó, ahol cél a szezonalitás csökkentése. Ehhez a szabadidős és vízisport-lehetőségeket bővítenék. Ennek részeként fejlesztenék a tó jelenlegi három kikötőjét, s a közöttük lévő partszakaszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.