BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel tíz éve készülnek az EU-ra

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karán - még önálló intézményként - már a 90-es évek elején megkezdték a nemzetközi kapcsolatok kiépítését. E munka eredményeképpen ma már az intézményben folyó oktatás teljes mértékben elfogadott az EU országaiban, de a világ számos más államában is. A főiskolai karon folyó tanítás minta lett az ország más felsőfokú intézményeiben is, így jelenleg közel egy tucat kurzus közül választhatnak a jelentkezők.

A hazai turizmusoktatás a legfelsőbb szinten ma már a legkényesebb európai uniós igényt is kielégíti, amit bizonyít, hogy a főiskolai kar hallgatói évről évre a világ számos országába mennek dolgozni, s ott megállják a helyüket - vélekedik dr. Csizmadia László, a főiskolai kar volt főigazgatója, akinek irányítása alatt kezdődött meg még a 90-es évek elején annak az oktatási szisztémának a kialakítása, amely mára elismert lett az EU-ban és azon kívül is. Ez azt jelenti, hogy a diákok megkapják az úgynevezett "supplement" igazolást angolul, amelyet a világ minden pontján elismernek.

Az EU-konform oktatás lényege - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tanterv mellett - egyrészt a kötelező két magas szintű nyelvvizsga, másrészt pedig, hogy az oktatás négy esztendeje alatt egy év a gyakorlati képzés. A hallgatók az egyik gyakorlati félévet kötelezően külföldön töltik.

Jelenleg két külhoni intézménnyel van közös oktatási kapcsolata a főiskolai karnak, az egyik a németországi kempteni Fachhochschule, a másik pedig nagy-britanniai partner, a Manchester Metropolitan University. Ez - amellett, hogy a magyar mellett angol és német nyelven is folyik oktatás - azt jelenti, hogy a hazai tananyag összeállításánál figyelembe vették a partner intézmények normáit is, így ezek "akkreditálják" a magyar diplomát. A főiskolai karnak ma már húsz címzetes főiskolai tanára van külföldi intézményekből, akik félévenként rendszeresen tartanak kurzusokat anyanyelvükön Budapesten.

Az intézmény az ország hat főiskolájának adott segítséget az elmúlt években ahhoz, hogy beindulhasson a magas szintű idegenforgalmi oktatás. Közülük Egerben és Győrött már főiskolai szintű képzés van, míg ugyanennek a megszervezése Szombathelyen, Nyíregyházán, Zsámbékon és Kaposvárott jelenleg is folyik. Persze a felsőfokú képzés nem lehet eredményes megfelelő alapok nélkül, ezért fontos lépésnek értékelhető az, hogy szintén az elmúlt években az ország 13 szakközépiskolájában kezdték meg az érettségi utáni kétéves szakmai oktatást. Ez egyébként - mint dr. Csizmadia László mondta - belépő is lehet a főiskolai karra, hiszen a kétéves AIFSZ (akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzés) elismerhető egy főiskolai évnek. A kereskedelmi, vendéglátó-ipari és idegenforgami főiskolai kar folyamatosan figyelemmel kíséri a társintézményekben és középiskolákban folyó oktatást, kvázi ellenőrzi a minőséget, oktatóik részt vállalnak a vizsgáztatásban.

Újabb továbblépést jelentett a 90-es évek eleje, amikortól van másoddiplomás képzés a budapesti főiskolai karon, és az 1996/97-es tanévtől lehetőség van távoktatás keretében is másoddiplomát szerezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.