BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália: siker a csatlakozás



Portugália számára minden szempontból sikert hozott az EU-csatlakozás, aminek eredményeképpen az elmúlt 18 évben rohamléptekben fejlődött a gazdaság, s ezen belül a turizmus is. Az ágazat alapját jelentő kis- és középvállalkozások az elmúlt közel két évtized alatt megerősödtek, és számuk jelentősen gyarapodott. Portugáliában e réteg a csatlakozás egyik nyertese volt - foglalta össze a tapasztalatokat Joaquim F. L. Pimpao.

A budapesti portugál nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa úgy látja, a siker alapja - a politika egyetértésen és a nagyarányú lakossági támogatottságon túl - az volt, hogy a belépés után az ország alkalmazkodott a fogadó közösség elvárásaihoz. Ennek fontosságát mindenki megértette és elfogadta. A csatlakozást követő 8-9 évben egyébként a turizmus nem volt hangsúlyos terület, s csak ezt követően - az 1990-es évek közepétől - kezdődött meg a lehetőségek kihasználása.

Portugália a tenger és a sok napsütéses nap miatt kedvelt célországa volt a turistáknak, ám az elmúlt egy évtized e téren is változást hozott. Ma már Portugália ennél jóval többet nyújt, hiszen a falusi, a bor-, a gyógy-, illetve a kalandturizmus fontos pillére lett ennek az ágazatnak. Ezekhez a fejlesztésekhez sikerült pénzügyi támogatást is szerezni az unió közös kasszájából. Még az országpromócióhoz is kapott Portugália EU-támogatást, s manapság is e kasszának a 35 százaléka uniós pénz. Évente átlagosan 25-30 millió euró ez a kassza, ami 2004-ben várhatóan 35-36 millió euró lesz.

Igaz, hogy Portugália más alapokról indult, mint most Magyarország, hiszen a dél-európai államban a családi, a kkv-nak mindig nagy hagyománya volt. Emellett a nyelvtudás sem okozott gondot a portugáloknak, ami nagy helyzeti előnyt jelentett a vendégfogadásban.

Mint a kereskedelmi tanácsos mondta, olyan, a turizmushoz követetten kapcsolódó beruházások valósultak meg az 1986. január 1-jei csatlakozást követően, mint az autópálya-építés, illetve a korszerű, környezetkímélő hulladékkezelő, szennyvíztisztító művek. A nagyságrendeket mutatja, hogy míg a csatlakozás előtt 320 kilométer autópálya volt az országban, ma már ennek hossza 2370 kilométer.

Az ország hagyományainak újraéledésében is fontos szerepe volt az EU-csatlakozásnak, hiszen több kihalt szakma éledt újjá. Mint a tanácsos mondta, a csatlakozás óta jobban portugálok lettek, mint voltak előtte. Jó példa erre a "fado", ami jelenti egyrészt a hagyományos portugál dalt, de jelenti az ezt kísérő speciális gitárt is. E hangszer készítői már kihaltak, hiszen erre nem volt kereslet a piacon. Az EU pénzügyi segítségével aztán sikerült megoldani a készítők oktatását, s ma már egyre több fiatal tanulja meg, hogyan kell a 12 húros gitárt készíteni. Hasonló sikertörténet mondható el a csipkeművészet újraéledéséről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.