BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az áfa sok helyütt gondot okoz

A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás áfájának egységesítését tartanák szükségesnek az EU-országok munkaadói és munkavállalói szervezetei. Mindez a 2. Európai Turisztikai Fórumon hangzott el, ahol a tagállamok és a csatlakozó országok kormányzati, munkaadói és munkavállalói szervezeteinek képviselői vettek részt - foglalta össze a kétnapos munka eredményét Pál Béla, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) turizmusért felelős politikai államtitkára.

A közelmúltban Velence adott otthont a 2. Európai Turisztikai Fórumnak, ahol az ágazat aktuális gondjai közül a hatékonyabb európai irányítás megvalósításának lehetőségét, a szakmai és munkaadói, valamint a munkavállalói szervezetekkel való hatékonyabb együttműködés módjait, az ágazat adózási kérdéseit, azonkívül egy közös európai turisztikai honlap létrehozásának lehetőségét tekintették át. Mint Pál Béla elmondta, a magyar egyeztetési rendszer az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) működése, a parlament turisztikai bizottsága munkája, valamint az államtitkárság ez irányú tevékenysége hatékonynak tekinthető. Az ágazat munkaadói szervezete és a szakszervezet a közelmúltban megkötötte az ágazati kollektív szerződést, így e területen sincs elmaradásunk. Persze az egyeztetési folyamat gyakorlati megvalósulásában lehetnek hiányosságok, ám az említett fórumok törekvése, hogy a hibákat a lehetőségek szerint mind jobban kiküszöbölje.

Talán az ágazatot leginkább érintő kérdés nálunk és az országok többségében is az adózás, ezen belül is az áfa mértéke volt. Szakmai szervezetek tettek javaslatot ennek reformjára, ami szerint az éttermi szolgáltatások áfáját is - hasonlóan a szálláshely-szolgáltatáshoz - a kedvezményes adókulcsba kellene áttenni. Az országok jelentős részében ugyanis gondot okoz az igen eltérő kulcs. Az államtitkár példaként Franciaországot említette, ahol a szálláshely áfája 5,5, míg az éttermi szolgáltatásoké 19,6 százalék. A szakmai szervezetek hatékonynak tartanák azt is, ha a tagországok közötti csomagtúráknak nullakulcsos áfája lenne, hiszen ezzel az unión belül lehetne tartani az utazókat, s a forgalom felfutását is ösztönözné egy ilyen döntés.

A résztvevők a tanácskozás végén közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a turisztikai szektor fejlesztésénél figyelemmel kell lenni szociális és környezeti szempontokra is, közös fellépés kell az ágazat munkafeltételeinek javítása érdekében. Úgy ítélték meg, hogy az EU-n kívüli piacokon különösen fontos ez.

A résztvevők döntése alapján 2004-ben Budapest ad otthont a 3. Európai Turisztikai Fórumnak. Ez - mint Pál Béla mondta - jelentős diplomáciai sikernek és a magyar turizmus elismerésének is értékelhető, s azt jelenti, hogy 25 országból mintegy 400 turisztikai vezető, szakember érkezik a magyar fővárosba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.