BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország: kelendő az aktív turizmus

A lengyel turizmus és kultúra az Európai Unióhoz való csatlakozás szempontjából két nehezen elválasztható terület. A lengyel nemzeti fejlesztési terv egyik sajátossága ugyanis, hogy a turizmus és a kultúra egy operációs programon belül található. Emiatt bizonyos eszközök szétválasztása nem egyértelmű - mondta Cezary Beczkiewicz. A lengyel kereskedelmi tanácsos úgy véli, a turisták érdeklődésének felkeltésében kiemelt szerepet kapnak a kulturális események és nemzetközi fesztiválok, de a történelmi városokat is sokan látogatják. Magyar történelmi emlékhelyek miatt a magyar turisták körében kedvelt helyszín például Krakkó. Azért is fontos kiemelten kezelni ezt a területet, mert Lengyelországnak nincs meleg tengere, így nem számíthat strandolók ezreire nyaranta. A fenti okok miatt az aktív pihenést is fejleszteni kívánják, ezáltal is vonzóvá téve az országot a külföldi turisták számára. Mint a kereskedelmi tanácsos mondta, a lovaglás és a síelés az a két terület, amiben komoly érdeklődésre számítanak.

Jelentős uniós támogatásokra számít Lengyelország is a májusi csatlakozás után, ehhez azonban meg kell erősíteni a területen tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat. Erre középtávú, 2001-2005 közötti évekre szóló terv is készült, az úgynevezett vállalkozásfejlesztési terv, amelyben kiemelt területként kezelik a turizmus felvirágoztatását. A tervezet céljai között szerepel a bürokrácia csökkentése, továbbá segíteni kívánják a vállalkozásokat, hogy forrásokhoz jussanak, illetve tervezik, hogy az EU-s pályázatok elkészítéséhez segítséget adjanak.

A turizmus fejlesztése a gazdasági minisztériumhoz tartozik, de nemcsak országos, hanem helyi szinten is igyekeznek fejleszteni az ágazatot. Ez főleg olyan régiókra igaz, mint Zakopane, illetve a Mazuri-tavak. Ezek a helyszínek ugyanis a turisták körében különösen kedvelt célpontok.

A szálláshelyek állapotát illetően a kereskedelmi tanácsos elmondta, a 90-es években felépült szállodák megfelelnek az Európai Unió követelményeinek, a régebbiek pedig többnyire felújítás alatt állnak. A szállodaipar szerkezetét tekintve korábban a nagyobb hotelek voltak dominánsak Lengyelországban, az elmúlt években azonban egyre több kisebb panzió nyílik. A nagy szállodáknak - a turizmusban tapasztalható forgalomcsökkenés miatt - mostanság gondot okoz, hogy félig üresen állnak.

Cezary Beczkiewicz elmondta, a turizmus fellendítéséhez hozzátartozik a közlekedés fejlesztése, többek között az autópálya-építés, vasútfejlesztés is. Lengyelországban több regionális repülőteret (Wroclaw, Krakkó, Poznan) kapcsoltak már be a nemzetközi forgalomba. Ezek állapota jelenleg még nem kifogástalan, ezért hangsúlyt fektetnek ezek fejlesztésére is. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.