BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tűzfalon innen és túl

Néhány év alatt a jelenlegi duplájára, akár 6 milliárd dollárra is nőhet a tűzfal és a virtuális magánhálózati megoldások forgalma. Az elemzők által várt dinamikus növekedés mozgatórugói a hálózatokat érő rosszindulatú támadásoktól, illetve a vírusoktól és férgektől való félelem, valamint a változó munkastílus lehetnek.



A tavalyi duplájára, hatmilliárd dollárra nőhet 2007-re a tűzfalakból és virtuális magánhálózati (VPN) rendszerekből származó bevétel - derül ki a Datamonitor független piaci elemzőcég új jelentéséből. A rendkívül dinamikus növekedés fő mozgatórugói a vállalatok és közintézmények hálózatait érő támadások, illetve a vírusoktól és férgektől való félelem lesznek.

A hálózati biztonsági megoldások szegmensében a közelmúltban tapasztalható cégfelvásárlások is egyértelműen annak jelei, hogy a megoldásszállítók már felismerték a piacban rejlő növekedési potenciált és megindult a küzdelem a kedvező pozíciókért. A Datamonitor előrejelzése szerint a jövőben is Észak-Amerika marad a legnagyobb, míg Latin-Amerika és Ázsia a leggyorsabban fejlődő piac.

Az otthoni munka iránti növekvő igény, illetve a mobilitás fontossága - hogy bármikor, bárhonnan elérhetővé váljanak a vállalati rendszerek - elsősorban a virtuális magánhálózatok biztonsági megoldásainak piacán indukálhat gyors, évente akár 74 százalékot is elérő fejlődést 2003 és 2007 között. A változó munkastílus és üzleti modellek a virtuális magánhálózatoknál alkalmazott SSL- (Secure Socket Layer, titkosítási eljárás) protokollok iránti keresletet lendíthetik fel nagymértékben. A jövőben várhatóan még nagyobb lesz az igény a kommunikáció lehetőségének folyamatos fenntartására, és az ezzel kapcsolatos biztonsági megoldásokra - olvasható a Datamonitor elemzésében.

A pénzügyi szektor a legtöbb szállító szerint a jövőben is a tűzfal- és VPN-piac egyik meghatározó vevője lesz. Felzárkózhat azonban mellé a kormányzati szféra is, hiszen az elektronikus és az internetes ügyintézés terjedésével kulcsfontosságúvá válik a megfelelő biztonsági megoldások alkalmazása ebben a szegmensben is. Az olyan kezdeményezések, mint az Európai Unió eEurope programja, mely az elektronikus közigazgatás kiterjesztését célozza, jelentősen megnövelheti az igényt a hálózati biztonsági megoldásokra.

Hasonlóan nagymértékű növekedést prognosztizálnak a Datamonitor elemzői a közműszolgáltatók ilyen jellegű kiadásaiban is, hiszen a napjainkban egyre reálisabb terroristafenyegetés az ő számukra is indokolttá teszi, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásokat vegyék igénybe a kibertér terroristáival szemben, akik komoly fenyegetést jelenthetnek a célországok közműrendszereire.

Kiemelt jelentősséggel bírhat a megoldásszállítók számára, hogy portfóliójuk kialakításánál, az új termékek kifejlesztésénél figyelembe vegyék, melyek azok a szektorok, amelyek biztonsági kiadásai a jövőben jelentős mértékben megnőhetnek - állítja Helen Toft, a Datamonitor elemzője. Fel kell ismerniük a disztribútorlánc és az értékesítésben részt vevő partnerek jelentőségét annak érdekében, hogy termékeik a lehető legnagyobb volumenben jelenhessenek meg a piacon. A Datamonitor munkatársa hozzátette, a kapcsolat erősítése magában foglalhatja a rendszeres képzést, oktatást ugyanúgy, mint előremutató árkonstrukciók kialakítását a vállalatok vásárlókedvének növelésére.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.