BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Időbélyegzők

n Február 1-jétől az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartozó 500 nagyadózó mellett a 3 ezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó is elektronikusan nyújthatja be bevallását. Míg a papír alapú világban a dokumentumok adott időpontbani létezését csak közjegyzői aláírás hitelesítheti, addig a digitális világban ehhez speciális technológiára van szükség. Az adóhivatal a NetLock Kft.-t választotta az adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához.

Az időbélyegző elektronikus irathoz, illetve dokumentumhoz csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Feladata, hogy bizonyítsa egy adott dokumentum meghatározott időpontbani létezését. Az elektronikus adat - mint például egy fájl a merevlemezen - könnyedén módosítható, ekkor a fájlhoz tartozó lementési időpont megváltozik ugyan, tükrözve az utolsó hozzáférés vagy módosítás időpontját, de ez utólag különösebb nehézség nélkül megváltoztatható. Az operációs rendszerek beépített lehetőségei így nem elegendőek az időpont bizonyításához.

Az időbélyegző viszont bizonyítékként szolgálhat arra, hogy a feladó "időben" feladta küldeményét, a fogadó pedig megkapta azt. Ha az állomány megérkezéséről a címzett visszaigazolást küld, ezt is lehet időbélyegezni, így megállapítható az az időpont, amelyben már biztosan a címzettnél volt a küldemény.

Ez rendkívül fontos azon felhasználói területeken, ahol lényeges a dokumentum feladási vagy akár fogadási idejének bizonyítása. Az időbélyegzőnek már most számos felhasználási területe van. Az egyik legfontosabb terület az adóbevallás, de használják a pénzügyi szektorban, kereskedelemben, elektronikus közbeszerzési rendszerben, elektronikus aukciók során, biztosítási szférában, szállítmányozásban, játékok, sorsolások, lóversenyek alkalmával.

A technológia jellegéből adódóan a független időbélyegzés-szolgáltatók az időbélyegzés során kizárólag egy az időbélyegzett dokumentumról készült olyan lenyomattal dolgoznak, amelyből az eredeti dokumentum sem teljesen, sem pedig részlegesen nem állítható vissza. Ezáltal biztosított az is, hogy a dokumentum (adóbevallás) tartalmát a szolgáltató ne ismerhesse meg. Az időbélyegzés során a független szolgáltató a hozzá megküldött fenti lenyomathoz két, független atomórától származó időből számított referenciaidőt rendel, majd ezt saját elektronikus aláírásával hitelesítve küldi vissza az adóhivatalnak. (VG)





Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.