BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kkv-k az ERP-piacon

Az idén Magyarországon várhatóan 5-7 százalékkal bővülhet a vállalatirányítási termékek (ERP) piaca - öszszegzi az ez évi várható folyamatokat Tusor Tibor, a KFKI ISYS Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. Az ezen a piacon tevékenykedő cégek főként a kis- és középvállalati szegmensben remélnek felfutást.

Az integrált vállalatirányítási szoftverek hazai piacán - ellentétben az informatikában általában tapasztalható stagnálással - az idén mindenképpen bővülés várható. Az ERP-piac Magyarországon előreláthatólag mintegy 5-7 százalékkal nő 2004-ben, amely az eddigi megfigyelések szerint alapvetően két okra vezethető vissza.

Egyfelől mára a hazai kis- és középvállalati kör is felfedezte a professzionális vállalatirányítási rendszerekben rejlő hatékonyságnövelő, munkafolyamat-egyszerűsítő lehetőségeket. Másfelől olcsóbbak lettek az ügyviteli rendszerek, ezért egyre kisebb vállalkozásoknál számít megfizethetőnek a vállalatirányítási szoftverek bevezetése.

Az ezen megoldások piacán utóbbi néhány évben megfigyelt árzuhanás az idén várhatóan folytatódik - emeli ki Tusor Tibor ügyvezető igazgató. Így könnyebben elérhetővé válnak ezek a megoldások az informatikai beruházásokra eddig visszafogottan költő kis- és középvállalati rétegben is.

A piac fejlődésével kapcsolatos optimizmusra Tusor Tibor szerint az ad okot, hogy a csatlakozást követően az efféle beruházást fontolgató cégek az Európai Unió szervezetei által kiírt pályázatokon közvetlenül is indulhatnak. A magyar kormány jelenleg 1,2 milliárd forintos uniós támogatást nyújt az integrált vállalatirányítási rend-szerek piacát közvetlenül érintő pályázati anyagokra.

A KFKI ISYS-nél úgy becsülik, hogy még legalább ennyi fordítható kifejezetten az ERP-rend-szereket támogató pályázatokra. Az Európai Unió a támogatási rendszerével főként éppen azt a kis- és középvállalati kört kívánja előtérbe helyezni, amelytől az ágazat legtöbb új megbízása várható.

A KFKI ISYS saját kutatása szerint körülbelül 3 ezer olyan vállalat működik Magyarországon, amelynek szüksége lehet a jövőben ERP-bevezetéssel kapcsolatos támogatásra.











Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.