BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MS: újfajta biztonság

Új biztonsági kezdeményezést indított a közelmúltban a Microsoft. A programban a ritkábban, de jobb minőségben kiadott hibajavítások, egységesített telepítési eljárások mellett szerepelnek az ingyenes biztonsági ellenőrző eszközök és a minden felhasználói szintet érintő oktatási programok is.



Az informatika és az internet nemcsak a felhasználók százmillióit köti össze egymással az információk gyors elérése érdekében, de a hihetetlen sebességgel terjedő vírusok közvetítői is lettek. A tájékozatlan "szörfözők" rendszerét akár egy egyszerű és ártalmatlannak tűnő elektronikus levélhez csatolt állománnyal is képes megfertőzni. A szoftverek átlagos felhasználási ideje Magyarországon 6-8 év, ez alatt az idő alatt nemcsak az újabb rendszerek válnak tökéletesebbé, de a támadók eszközei is egyre kifinomultabbak.

A Microsoft a világ legnagyobb szoftvergyártójaként maga is tenni kívánt a helyzet megváltoztatásáért, ezért két éve elindította a belső minőségbiztosításon és továbbképzésen is alapuló, a biztonságosabb szoftverek előállítását célzó, "megbízható számítástechnikának" elnevezett programját.

Az ennek keretében elindult termékfejlesztés nyomán a piacra került szoftverek forgalmazásától eltelt idő alatt negyedére csökkent a felismert és publikált kódhibák száma. A Microsoft szakértői ennek bizonyítására példaként a Windows Server 2003-at hozzák fel, amelynél a termékbejelentéstől számított 180 nap alatt csupán 4 hibára derült fény, míg ez a szám az elődmodell - Windows 2000 Server - esetében 17 volt.

A hibák és a vonatkozó javítások publikálása azonban újabb problémákat vetett fel. Elindult a versenyfutás ezek időbeni felfedezésére és kijavítására a gyártó és felhasználó, illetve a hackerek között. Napjainkra elmondható, hogy ez a versenyfutás egyre nagyobb felelősséget ró a gyártókra, ugyanakkor egyre nagyobb terhet jelent a felhasználóknak is. Erőforrások, információ, idő, pénz: valamelyik mindig hiányzik, mégis lépni kell.

A felhasználói igényekre reagálva tavaly októberben Steve Ballmer, a cég elnök-vezérigazgatója újabb programot jelentett be a felhasználók és a partnerek számára.

A program ígéretei között szerepelt többek között a ritkábban és jobb minőségben kiadott hibajavítások, egységesített telepítési eljárások, az ingyenes biztonsági ellenőrző eszközök, az új és nagyobb biztonságot nyújtó beállításokkal piacra kerülő termékek és végül, de nem utolsósorban a minden felhasználói szintet a számára leginkább érhető kommunikációval és oktatással megcélzó oktatási programok.

A bejelentést követő hónaptól a Microsoft átállt a havi egyszeri hibajavítás publikálására. Fejlesztette a regisztrált felhasználók számára elérhető frissítési szolgáltatását a windows update-et. Ingyenesen elérhetően piacra dobta az MBSA (Microsoft Baseline Security Analyzer) ellenőrző eszközének 1.2-es verzióját. A nagyvállalati felhasználók hibajavítási és frissítési gondjainak megoldására forgalmazni kezdte a Systems Management Server legújabb, 2003-as verzióját. Tesztre bocsátotta a Windows XP operációsrendszer tavaszra ígért és új biztonsági beállításokat tartalmazó SP2 szervizcsomagját.

A technológiai fejlesztések mellett megkezdte biztonságtechnikával foglalkozó oktatási programját, amely világszerte ingyenesen elérhető. Nemzetközi és helyi weboldalain keresztül is több információt juttat el a technológiában jártasabb és a kezdő felhasználók számára egyaránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.