BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PDA: csökkenő piac

A mobiltelefonok és kézi számítógépek képességeivel egyaránt bíró okos telefonok forgalma megközelítette, és akár már a közeljövőben meg is haladhatja a hagyományos digitális asszisztensek (PDA) értékesítését a Gartner piackutató cég szerint. Mivel a fogyasztók egyre nagyobb számban választják az intelligens telefonokat, a világszerte eladott PDA-k száma 2003-ban 11,5 millióra esett vissza, ami éves szinten 5,3 százalékos csökkenést jelent. A kézi számítógépek piacán még őrzi vezető helyét a Palm operációs rendszer meghonosítója, a PalmOne, bár részesedése a 2002-es 42,5 százalékról az elmúlt évben 36,4-re esett vissza.

Jelentős eltérés mutatkozik a PDA-k értékesítésében régiónként is, hiszen míg Ázsiában, ahol a felhasználók a legfogékonyabbak az újdonságokra és a legtöbb újgenerációs, intelligens telefont értékesítik mintegy negyedével csökkent a digitális személyi asszisztensek forgalma, Nyugat-Európában 12 százalékos növekedést regisztráltak. Elsősorban az alacsonyabb kategóriájú digitális asszisztensek számára jelentenek konkurenciát az okos mobilok. Az intelligens mobilok igazi előretörését 2005-re várják az elemzők. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.