BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülő - SMS

A nem is távoli jövőben a sokat utazó üzletemberek elfelejthetik a körülményes, drága és idejétmúlt papír alapú beszállókártyát, ami kiváltható lesz a mobiltelefonnal. A szükséges kód beütésével, az utasítások végrehajtásával az ügyfél máris indulhat a repülőtérre. A ritka világpremierek egyike volt a minap a Pannon GSM, a norvég Telenor és a Norwegian légitársaság együttműködésével életre hívott rendszer próbája.

Mi a lényeg? A mozijegyeknél már megszokott módon SMS-ben kell kérni a menetrendet, majd a választás és fizetés után a kijelzőn megjelenik a kódszám, s azt elküldve - a visszaérkező megerősítés után - máris élesítettük foglalásunkat, ami egyúttal elektronikus jegyet is létrehoz számunkra. Jó esetben egy-két perc alatt "fönn vagyunk" a fedélzeten.

Ingvild Myhre, a Telenor Mobil vezérigazgatója szerint az újítás a mobiltelefon adta lehetőségek még szélesebb körű kihasználásának egyik állomása. Nyilván amint a szolgáltatók összegyűjtik a tapasztalatokat, viharos gyorsasággal jelennek meg majd más, ehhez hasonló, foglalási rendszerekre épülő mobilszolgáltatások. Az ügyfélkör "rászoktatása" a mobilos repülőjegy-vásárlásra nem lesz nehéz, már most is 500 ezer előfizetőt gyűjtöttek. Óvatos becslések szerint két-három éven belül az üzletemberek 20-30 százaléka is áttérhet erre a módszerre.

A Financial Times szerint a Contopronto nevű norvég e-bank tárgyalásokat kezdett több brit légitársasággal a mobilos repülőjegy-vásárlás bevezetéséről. Ez különösen a mostani, költségcsökkentő időkben lesz kötelező lecke egyre több légicégnél, hiszen az elektronikus jegyekre való áttérés, az interneten és a mobilon keresztül végrehajtott foglalások a költségek akár 15-30 százalékos lefaragását is eredményezhetik.

A légitársaságok szerint a mobil segítségével még közelebb kerülhet a foglalás és az indulás ideje, ezáltal növelhetik a gépek kihasználtságát. Így többet adhatnak el a drágább, főleg üzletembereknek szóló jegyekből is. Ezek a tényezők együttesen javítják a hatékonyságot, s ezzel minden pénzügyi vezető előtt indokolhatóvá teszik az ilyen mobilfejlesztésekben való céges részvételt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.