BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új piacon a kábelcégek



Még az idén elindítja az USA egész területére kiterjedő internettelefon szolgáltatását az ország második legnagyobb kábelcége, a Time Warner Cable - derül ki a Finan-

cial Times összeállításából. A kábeltársaság távközlési piacon való megjelenésével a roppant kiélezett verseny miatt nehéz helyzetben lévő telefontársaságok pozíciói tovább gyengülhetnek - vélik a szakértők. A Time Warner médiabirodalomhoz tartozó Time Warner Cable két távközlési csoporttal együttműködve tervezi bevezetni új szolgáltatását a kábelhálózatához kapcsolódó mintegy 18 millió háztartásban.

Az amerikai kábelszolgáltatóhoz hasonló lépést fontolgat több magyarországi kábeltársaság is. A jövőben a távközlési piacon való megjelenést tervezi a Fibernet Rt. Ezzel kapcsolatban jelenleg is folynak az egyeztetések a stratégiai partnerekkel, és a tervek szerint 2004 első felében már el is indulhat a szolgáltatás - tájékoztatta korábban lapunkat Bedő István, a Fibernet marketing vezérigazgató-helyettese. Az ilyen irányú fejlesztéseket indokolja, hogy a korábbi, egyhatodos korlátozást - egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország lakosságának egyhatodát érheti el - a közelmúltban elfogadott elektronikus hírközlési törvény egyharmadosra csökkentette. A mennyiségi korlátozás csökkenésével pedig már akkora célközönség válik elérhetővé, hogy a kábelszolgáltatóknak is megéri majd belépni a hang- és adathívások piacára.

Az amerikai és hazai kábelcégek tervei jól szemléltetik a gyorsan változó távközlési piac jövőjét. A jelek szerint már a közeljövőben a hagyományos hanghívások és az internet alapú adatkommunikáció összeolvadásának és ezzel párhuzamosan új szolgáltatások megjelenésének lehetünk szemtanúi. A kábeltársaságok számára, melyek többsége már szélessávú internetelérést is kínál ügyfelei számára, az internettelefon szolgáltatás bevezetése megfelelő eszköz lehet a bevételek ugrásszerű növelésére. A kábelszolgáltatók kezdeményezése ugyanakkor arra kényszeríti a hagyományos telefontársaságokat, hogy előfizetőik megtartása érdekében ők is megjelenjenek az új piacon.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.