BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezeték és védelem nélkül

Miközben fokozatosan nő a vezeték nélküli, WIFI hálózatok népszerűsége a vállalatok körében is, a jelenlegi rendszerek mintegy 70 százalékánál egyáltalán nem foglalkoznak a biztonság kérdésével. Így ezek a hálózatok rendkívül sérülékenyek, hiszen akár házilag barkácsolt eszközökkel, minimális befektetéssel is lehallgatható az itt zajló adatforgalom.

Napjainkban a vezeték nélküli WIFI (wireless-fidelity) hálózatok mintegy 70 százalékánál semmilyen védelmi megoldást nem alkalmaznak a külső behatolással, illetve lehallgatással szemben - tudtuk meg a KPMG Hungária Kft. szakembereitől. Pedig az ilyen jellegű rendszerek már nemcsak a repülőtereken, pályaudvarokon, vonatokon stb. találhatók meg, hanem egyre gyakoribbá válnak az irodákban is.

Egy cég kétféle módon kerülhet kapcsolatba a vezeték nélküli hálózattal. Tudatos módon, ilyenkor a WIFI tervezetten kerül a hálózatra - így lehetőség van a megfelelő védelem tervezésére és kiépítésére. Eseti módon is megjelenhet a WIFI egy cégen belül, ebben az esetben a vállalat irányelveitől függetlenül valaki vagy valakik telepítenek WIFI-jeladókat a hálózatba.

A vezeték nélküli hálózatok elleni támadás rendszerint egy jeldetektálással kezdődik. Az "érdeklődő" személy csak azt figyeli, hogy a 2,4 vagy az 5 GHz-es tartományban van-e jel Az ehhez szükséges, gyufásdoboz méretű jeldetektáló készülék pár dollárért kapható az interneten, de egy pár ezer forintos kézi voltax (feszültség-amper-ellenállás) mérőből akár házilag is lehet építeni ilyen eszközt. Ezt követően a támadó bejár egy területet, és vezeték nélküli hálózatokat keres. Ehhez rendszerint egy laptop, WIFI-kártya és antenna szükséges, a megfelelő szoftvereszközökkel. Ennél fejlettebb út, amikor GPS-szel (Global Positioning System) hangolják össze az eszközöket. Ez ugyanis lehetővé teszi az azonosított vezeték nélküli hálózatok gyors elhelyezését is a térképen.

A WIFI hálózatok tehát fokozottan sérülékenyek, hiszen házilag is elkészíthető eszközökkel és az internetről letölthető programokkal egy átlagos műszaki képzettségű személy is megfigyelheti az ezekben a rendszerekben zajló adatforgalmat, Így a konkurencia ipari kémei komolyabb technikai tudás és anyagi ráfordítás nélkül akár egy közeli parkolóból is kifigyelhetik az adott cég legféltettebb titkait. De előfordulhat olyan helyzet is, hogy illetéktelenek így jutnak interneteléréshez, lopva a világhálóra kimenő sávszélességet, ami adatforgalom utáni fizetés esetén még a cég költségeit is növeli, ráadásul így nemkívánatos oldalakkal is kapcsolatba kerülhet az adott vállalat IP-címe.

Ha azonban megfelelő gyártótól vásárolt eszközöket, szoftverbázist, valamint megfelelően képzett szakembereket alkalmaznak a telepítésre, jelentős mértékben növelhető a hálózat biztonsága.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.