BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Víruslista

Vitathatatlanul a MyDoom vezeti a januári víruslistát - állapítja meg a Kaspersky Labs. A féreg január 27-én jelent meg, és az összes fertőzés több mint háromnegyedéért felelős. Valójában a MyDoom-féreg egy hét alatt megdöntötte az előző évi vezető, a Sobig.f féreg statisztikáit.

Három másik újonc is van a legjelentősebb húsz között: a Bagle, a Swatch.b és a Dumaru.j. A Bagle a január közepi támadásával a táblázat élére kerülhetett volna, ha nem lett volna a MyDoom. A Swatch.b makrovírus megjelenése a top 20 listán különösen figyelemreméltó, mivel a férget először 2003 szeptemberében észlelték, de ez az első alkalom, hogy felkerült a listára.

Nehéz megmondani, miért került bele az értékelésbe a Swatch.b; azonban két másik makrovírus is megjelent a legjelentősebb húszat tartalmazó listán, amely láthatólag megerősíti az MS Word makrovírusok eltűnéséről származó híresztelések elhamarkodottságát. A Dumaru legújabb verziója, a Dumaru.j az utolsó új féreg a januári listán.

Ez a négy új vírus és a visszatérő Lentin.g teljes mértékben kiszorította a hagyományos fájl típusú vírusokat és hátsó ajtókat.

A MyDoom.a könnyen félrelökte az előzőekben vezető Swem és Mimail.c férgeket. Ezalatt a Sober.c az eredeti Sober vírus nyomában jár: a Sober.a a hatodik helyről indult, felkerült a negyedikre, végül teljes egészében eltűnt a húsz legjelentősebb vírus közül. A Sober.c a hatodik volt decemberben, jelenleg a negyedik helyen áll.

Az előző évi vezető Sobig.f még mindig nem adta fel. A Sobig kilencedik volt decemberben, és januárban is ugyanezt a helyet foglalja el. Ez különösen érdekes, mivel a Sobig.f féreg hatástalanítását korábban 2003. szeptember 10-re tűzték ki. (VG)



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.