BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a csatlakozók it-piaca

Jelentős bővülés várható a kelet-európai országok informatikai piacain az uniós csatlakozást követően. A mennyiségi növekedés mellett az it-ipar szereplőinek a változó igények miatt a minőségi fejlődésre is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk. Az uniós pénzügyi források kihasználásához pedig szükség lesz a vevők és az informatikai cégek összefogására.

A piacgazdaság kialakításának kezdetei, vagyis az 1990-es évek eleje óta a kelet-európai országok informatikai piacaira a folyamatos bővülés volt jellemző. Ez részben a korábban használt rendszerek lecserélésének, részben pedig az igényeknek megfelelő alap-infrastruktúra kiépítésének és az új alkalmazások bevezetésének volt köszönhető - derül ki a Gartner elemzéséből.

A hardver célú kiadások aránya a régióban egyelőre meghaladja a fejlettebb térségek ilyen jellegű költéseit. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy jelenleg prioritást élvez az elavult, régi rendszerek lecserélése - olvasható a piackutató cég felmérésében. Emellett az uniós pénzek által is bátorított és támogatott infrastruktúra-fejlesztés is komoly hardverigényt generál. A nehezebb évek után, úgy tűnik, a távközlési szektor is kezd magára találni, és ez igaz a kelet-európai régióban is, ennek megfelelően ők is jelentős hálózatfejlesztéseket végeznek. Ezek közül is kiemelkednek az utóbbi időben a szélessávú internet-infrastruktúra bővítése terén végzett fejlesztések.

A jövőben két számjegyű növekedés várható a szoftverpiacon is, ami két tényezőre vezethető viszsza. Egyrészt, a technológiailag legelmaradottabb iparágakban is bevezetik az alapvető vállalatirányítási szoftvereket. Ezt a folyamatot gyorsítja majd az uniós vállalatirányítási szabályok megjelenése.

Ezek elsősorban a pénzügyi vezetést kényszerítik majd az közösségi elvárásoknak megfelelő új alkalmazások használatára. Másrészt, a vállalatirányítási és erőforrás-kezelő rendszereket már használó cégek versenyképességük fokozására ügyfélkapcsolati rendszereket vezetnek majd be.

Az alap-infrastruktúra kiépítésére jótékony hatással vannak valamennyi csatlakozó államban a kormányzati szektor informatikai kiadásai is. Az e-kormányzat és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások megjelenése révén a társadalmi igény is megnő az internetezésre, ami pozitívan hathat az egyes országokban a háztartások internettel történő ellátottságára.

Az uniós csatlakozás egyik nagy előnye a kelet-európai országok számára az lesz, hogy a velük való kereskedelmet egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá teszi majd. Emiatt pedig vonzó célpontjaivá válhatnak a külföldi befektetőknek, akik a nyugat-európai szintet meghaladó növekedési potenciált mutató piacokat keresnek. A kelet-európai országok informatikai piacai pedig pontosan megfelelnek ennek a feltételnek, hiszen a Gartner tanulmánya szerint 2003-2007 között a növekedés mértéke ebben a szegmensben háromszorosa lesz a nyugat-európainak. A dinamikus, az ázsiai és latin-amerikai országokban tapasztalthoz mérhető fejlődés révén az említett időszakban a kelet-európai országok a jelenlegi 8-ról 10 százalékra növelik részesedésüket az EU gazdaságában.

Az uniós csatlakozás magában hordozza ugyanakkor a jól képzett kelet-európai technológiai szakemberek nyugat-európai országokba vándorlásának veszélyét is. Elemzők azonban rámutatnak, hogy a kiemelkedően nagy tudású szakemberek korábban is szabadon mozoghattak, illetve a napjainkban elérhető adattovábbítási technológiáknak köszönhetően gyakran már nincs jelentősége, hogy egy-egy fejlesztő fizikailag hol tartózkodik. A munkaerő elszivárgását késlelteti az is, hogy a jelenlegi tagállamok többsége munkavállalói keretszámokat tervez bevezetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.